Експертно, технократско, програмно правителство. Това са идеите, които влизат в

...
Експертно, технократско, програмно правителство. Това са идеите, които влизат в
Коментари Харесай

Кога се раждат идеите за технократско правителство

Експертно, технократско, програмно държавно управление. Това са концепциите, които влизат в послание в интервали на политическа неустойчивост.

Зад всяка една от думите теоретично стоят разнообразни концепции за ръководство, само че общото е едно - мъчно може да се търси отговорност на тези, които вземат участие в него.

В България има една партия, която е изключително поредна в говоренето за експертно държавно управление. Това е Движение за права и свободи , която от години стартира формули за подобен кабинет.
Два образеца от историята
България има два опита с така наречен експертни държавни управления. И в двата случая това става с дейното присъединяване на Движение за права и свободи.

Кабинетът с министър председател Любен Беров е формиран през 1992 година с мандата на Движение за права и свободи и с поддръжката на Българска социалистическа партия. Това държавно управление остава в историята като “кабинетът на Мултигруп ”.

Става дума за бизнес формация отпред с Илия Павлов и обвързвана с съветските ползи на въздействие в страната. Една от първите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски е точно в компанията на Павлов. Това е времето, в което стартира безконтролното издаване на лицензи за основаване на частни банки с държавни пари. Групировките, основани от някогашни спортисти, навлизат нападателно в бизнеса.

21 години по-късно, отново с дейното присъединяване на Движение за права и свободи, е назначен кабинетът на Пламен Орешарски . Това е държавното управление, което издигна момчето от фотографията с Илия Павлов за началник на ДАНС.

Именно по време на ръководството на кабинета “Орешарски ” се случва на четвъртата по величина банка в България КТБ - история, в която ролята на депутата и предприемач Делян Пеевски остава.

В състава на държавното управление "Орешарски " като транспортен министър е и Данаил Папазов , от квотата на Българска социалистическа партия. Години по-късно той ще стане на почетния председателна Движение за права и свободи Ахмед Доган в Топлоелектрическа централа “Варна ”.
Рестарт
В годините Движение за права и свободи се трансформира в токсична партия, настояват главните й съперници. Всички бягат от нея, само че тя непроменяемо участва в политическия живот.

Независимо от насъбраните негативи Движение за права и свободи в никакъв случай не са спирали да желаят да са част от изпълнителната власт. "Нашата цел е да сме част от едно ценностно болшинство в бъдещия парламент на страната и да сме част от изпълнителната власт ", споделя Мустафа Карадайъ през 2016 година

През 2020 година той заявява същото: "Най-важната цел на Движение за права и свободи е да се утвърди като един от действителните политически субекти у нас със значимо присъединяване както в Народното събрание и в локалната власт, по този начин също и в централната изпълнителна власт ".

През 2018 година Движение за права и свободи се връща към концепцията за експертен, програмен кабинет. Тя е стартирана от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в обичайното му слово по случай настъпването на новата 2019 година Мотивите му още веднъж звучат евроатлантически - България изостава от темповете на развиване на Европейски Съюз и догонващото развиване би трябвало да се трансформира в стратегически приоритет.

През 2020 година Движение за права и свободи отново се афишира за съставянето на експертно държавно управление като опция на предварителни избори. Тогава придвижването обрисува и структурата, която си показва - министър председателят да бъде излъчен от най-голямата политическа партия (тогава това е ГЕРБ), а вицепремиерът да е от втората политическа мощ (тогава БСП). "ДПС четири години повтаря това, което през днешния ден виждаме като факт. Призовавахме главните политически сили да седнат на масата и да дефинират главните цели на страната ", сподели тогава водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
И кой каза…
Идеята за експертно или програмно още веднъж влезе в дневния ред след решението на водача на „ ИТН “ Слави Трифонов да се изтегли от ръководещата коалиция.

От „ Продължаваме промяната “ (ПП) оповестиха, че ще договарят за сформиране на държавно управление с стратегия за 6 месеца, само че а, че не могат да си обезпечат поддръжката на 121 депутати.

Позицията на ГЕРБ е труднопроследима в последните дни. От партията настояват, че е значимо България да има ръководство, тъй като нови избори мъчно могат да доведат до друг резултат. Но също настояват и това, че държавно управление отпред с Политическа партия е нездравословно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първо сподели, че е могъл да обезпечи изчезналите депутати за поддръжка на кабинет на Политическа партия. След това изясни, че това е било смешка. Последната му поръчка е за „ бързи избори “

Още при започване на юни Българска социалистическа партия заяви, че желае програмно държавно управление. За експертен кабинет в границите на този парламент заприказва и Ива Митева от „ ИТН “ (ИТН).

За сформиране на експертно държавно управление, в случай че получи третият мандат, заприказва и водачът на „ Демократична България “ Христо Иванов, въпреки че го назова „ технократско “.

„ Какъвто и вид да се търси на ново държавно управление в границите на този парламент, това би трябвало да бъде всъщност програмно държавно управление “, сподели ръководителят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

От Движение за права и свободи обаче този път са за избори. Още през май водачът на придвижването Мустафа Карадайъ разгласи курс към предварителни избори, а Йордан Цонев дефинира опцията за сформиране на ново държавно управление в границите на този парламент като „ съвсем химера “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР