Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката е одобрил прилагането на

...
Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката е одобрил прилагането на
Коментари Харесай

Български експертен съвет одобри насоки за трета доза Covid ваксина

Експертният съвет по контрол на имунопрофилактиката е одобрил използването на непринуден принцип на спомагателна - трета доза ваксина против ковид за избрани рискови групи от популацията.

За това заяви здравното министерство. Заповедта ще излезе на следващия ден

Третата бустерна доза ще е с имунизацията на „ Пфайзер/ Бионтех “.

Тя се предлага за пет групи хора, разясни заместител здравния министър Димитър Петров.

„ Имуномпрометирани пациенти, да вземем за пример със СПИН, втората група са хора на цитостатична или цитостатична или кортикостероидна терапия; онкоболни или на лъчелечение, хемодиализирани, трансплантирани. Следващата група хора са в домове за медикосоциални грижи, третата натрупа са медицински служащи с висок риск, четвъртътъ са лица над 65 години “., изясни той.

В пета група попадат имунизираните с две дози или еднодозовата ваксина, които нямат имунен отговор след имунизацията.

Трета или бустерна доза ще се слага единствено на посочените групи, по избор.

Всеки различен, който желае да се имунизира, без да попада в тях, ще го прави отвън разпоредбите.

„ Някой, в случай че реши да си сложи на своя отговорност, да си сложи. Въпросът е, че той, с цел да се записва в системата, т.е. – това да му служи вероятно за предстоящ документ, би трябвало тези препоръки… Вероятно те скоро ще бъдат раазщширени%, сподели Димитър Петров.

Прилагането на имунизацията ще е допустимо незабавно, щом „ Информационно обслужване “ настрои софтуера си по този начин, че да издава документ за трета доза, добави Петров.

Според него още в понеделник това ще бъде допустимо.

В изискванията, които предлага Експертният съвет е пациентът да е с цялостен курс на имунизация и да няма противопоказания към имунизацията.

Задължително преди имунизацията да се извърши обзор от общо практикуващ доктор. Препоръчва се да се изследва характерните антитела или имунни кафези преди слагане на трета доза.

Съветът предлага спомагателната доза да се сложи 8 месеца след имунизация за четирите групи пациенти, а тези които нямат построен имунитет след ваксина, могат да се инжектират месец по-късно.

Европейската организация по медикаментите би трябвало да даде информация за имунизирани с кои дози против Covid ще се ползва бустерна доза.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР