Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи следните насоки

...
Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи следните насоки
Коментари Харесай

Предлагат насоки за прилагане на допълнителна или бустер доза ваксина срещу COVID-19 у нас

Експертният съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката предложи следните насоки за използване на спомагателна или бустер доза ваксина против COVID-19 в България на следните рискови групи от популацията.

Прилагането на имунизацията ще бъде по избор на жителите:

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първоначални и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и обществени институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински личен състав с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация (липсващи характерни антитела или имунни кафези против коронавируса) един месец след приключен имунизационен цикъл.

Препоръчителните условия за използване на имунизацията са:

∙ лицето да е минало цялостен имунизационен цикъл и да не попада в противопоказанията за използване на последваща доза;

∙ преди използване на спомагателна доза да се прави клиничен обзор и преценка на положението от ОПЛ или експерт на искащия за слагане на ваксината;

∙ в случай че лицата, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация и имат негативен резултат от проучване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на примитивен или второстепенен имунен дефицит;

∙ налага се преди използване на спомагателна доза при опция да се изследват характерни антитела и/или имунни кафези след приключен имунизационен цикъл.

Предлага се спомагателната или бустер дозата да е иРНК имунизацията на Pfizer/BionTech, заради подадена от производителя поръчка за утвърждение използване на спомагателна доза пред Европейската организация по медикаментите. Очаква се спомагателна информация от ЕМА за имунизирани с кои ваксини против СOVID-19 ще се ползва тази спомагателна или бустер доза.

Интервалът на използване на бустерна доза при приключен имунизационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като рекомендацията на Експертния съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката е 8 месеца след приключен имунизационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и обществени институции; медицински личен състав с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация – такива с първоначални или вторични имунни дефицити и тези с изчезнали характерни антитела или имунни кафези против ковид, целесъобразният период за използване на спомагателна доза е един месец след приключен имунизационен цикъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР