Експертните съвети към Министерството на здравеопазването не препоръчват единодушно изследванията

...
Експертните съвети към Министерството на здравеопазването не препоръчват единодушно изследванията
Коментари Харесай

Здравни експерти не препоръчват единодушно изследването на антитела за COVID сертификат

Експертните препоръки към Министерството на здравеопазването не предлагат единомислещо проучванията за антитела да са съображение за издаване на документ за COVID-19, само че в случай че въпреки всичко ведомството реши тестванията да бъдат включени към удостоверенията в България, би трябвало да се вършат на всеки три месеца с един и същи тест. Това се схваща от мненията на експертите по, и, оповестени в понеделник вечер (8 ноември) на уеб страницата на здравното ведомство.

Позициите им са значими, тъй като в края на предходната седмица зам.-министрите на опазването на здравето Александър Златанов и Тома Томов оповестиха, че на база експертните мнения ще се вземе решение дали в България ще важат проучвания за антитела като изискване за издаване на уверение за COVID-19, което да е годно в страната.

В писмата се дава отговор на четири въпроса, изпратени от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров: какви са методите за определянето на антитела, при какви равнища човек е предпазен от боледуване, какви са референтните граници на проучванията, какъв брой постоянно е редно да се вършат тестванията.

Как да се дефинират антителата

Проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и основен координатор на експертния съвет по вирусология обобщава, че Европейската комисия е одобрила 595 теста за антитела. " При това обилие на проби сравнението и унифицирането на резултатите от тях е извънредно мъчно заради неналичието на стандартизиране на тестванията все още ", обобщава проф. Христова.

Тя и доцент Милена Велизарова, основен координатор на експертния съвет по клинична лаборатория заключват, че е най-подходящо да се вършат проучвания за вируснеутрализиращи антитела .

Какви са равнищата за отбрана

И трите експертни съвета пишат, че липсват научни данни какви равнища на антитела са нужни, с цел да се разгласи, че организмът е предпазен.

" Защитният титър при количествените проби не е съответно конкретизиран ", написа проф. Мариана Мурджева, основен координатор на експертния съвет по клинична имунология. " Основният проблем е, че измерването на концентрацията на антитела е количествен индикатор и не отразява качествените свойства на антителата ", прибавя проф. Мурджева.

Доц. Велизарова изяснява, че защото няма приет стандарт какъв брой вируснеутрализиращи антитела защищават от боледуване, производителите на проби дефинират свои граници, което ги прави " несравними между тях ". Затова, с цел да може въпреки всичко да се вадят някакви заключения, " за следене на концентрацията на вируснеутрализиращи антитела във времето би трябвало да се употребява еднакъв способ, на един производител на диагностичен кит ", написа доцентът.

Колко постоянно да се вършат проучвания

Проф. Христова и проф. Мурджева показват, че проучванията за антитела следва да се вършат на три месеца, до момента в който доцент Велизарова отбелязва, че " няма научни данни " на какъв брой време би трябвало да се вършат тестванията, тъй че да служат за доказателство за отбрана против ковид.

" FDA (Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати - бел. авт.) дефинира неспособност да се предскаже какъв брой дълго антителата ще се детектират при позитивните човеци, както и че е незнайно все още дали те потвърждават протективен имунитет ", написа доцент Велизарова. Тя категорично прецизира, че установяването на антитела е доказателство за преболедуване, само че не е показателно за степента на защитеност.

Проф. Христова отбелязва, че когато при тримесечните проучвания се откри липса на антитела, човек би трябвало да се имунизира.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР