Експертната компетентност, високата лична и колективна отговорност на личния състав

...
Експертната компетентност, високата лична и колективна отговорност на личния състав
Коментари Харесай

Ген. Стойков: Съвместното командване на силите успешно изпълни поставените задачи през 2022 г.

Експертната подготвеност, високата персонална и групова отговорност на персоналния състав на щаба и формированията бяха основа за сполучливо осъществяване на поставените задания през 2022 година “

Това съобщи командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов през днешния ден, 26 януари, при откриването на Анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2022 година

Генерал-майор Цолов направи обзор и разбор на активността на Съвместното командване на силите по построяването и развиването на качества, адаптирането на новата конструкция на щаба с съществена функционалност по обмисляне и водене на взаимни интервенции. „ Изпращаме сполучлива година с помощта на напъните и активността на командната група, командирите на военни формирования, приноса на началниците на отдели и браншове, на целия персонален състав ”, означи командирът на СКС. Той акцентира въздействието на организационната конструкция, комплектуването и ресурсното обезпечаване върху подготовката на щаба на СКС и подчинените му формирования през 2022 година „ Подготовката, като един от главните цели се реализираше за поддържане и развиване по функционални области за обмисляне и осъществяване на взаимни интервенции в народен и съдружен формат. Връх на подготовката през годината беше организирането и провеждането на взаимното обучение „ Морски пазач – 2022 ” и тренировките за развръщане на щаба в полеви условия “, акцентира генерал-майор Цолов.

Във форума взе участие заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков, който даде висока оценка за активността на СКС през 2022 година и акцентира, че вярно заложените цели и задания пред Командването са поръчител за сполучливото им осъществяване. От името на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов той изрече признателност към персоналния състав за професионализма и отличните резултати през годината и удостовери, че СКС заема своето тъкмо и почтено място в Българската войска, изпълнявайки главната си задача за обмисляне и осъществяване на интервенции в народен и съюзен мащаб и осъществявайки връзката сред Въоръжените сили на Република България и силите на НАТО.

Проведените мероприятия и начинания за развиване и рационализация на системата за командване и ръководство на СКС способстваха за превъзмогване на част от откритите дефицити, поддържане и развиване на качествата. СКС закупи и акредитира комуникационно-информационно съоръжение, като по този метод сътвори опция за по-голям продан на класифицирани услуги при планирането и провеждането на учения и интервенции на територията на страната и обезпечаване на взаимоотношение с сътрудниците ни от НАТО.

Под управлението на Командването продължи процеса по администриране, поддържане и развиване на качества по осъществяване на процедурите за цялостна оперативна подготвеност на Националния мобилен модул по КИС на НАТО-(DCM-F).

Основните старания на СКС бяха ориентирани към навреме осъществяване на оценка, обмисляне, развръщане, ротация и евакуиране на контингентите от въоръжените сили, участващи в интервенции и задачи отвън територията на страната. През 2022 година, стотици военнослужещи участваха в 10 интервенции и задачи под егидата на НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, допринасяйки за издигане престижа на Република България и Българската войска измежду съдружниците. „ Ефективната организация за навреме правене на административните заповеди и оперативните планове от щаба на СКС способства за развръщането на формированията в период и с цялостно ресурсно обезпечаване “, акцентира командирът на СКС. Под управлението на комисии от СКС са тествани и оценени бойните качества на 7 формирования (групи/тимове) от състава на Българската войска за присъединяване в тези интервенции и задачи, които са получили оценка „ Боеготов ”.

В хода на разбора беше маркирано дейното присъединяване на СКС в съюзното обмисляне в границите на груповата защита на НАТО.

Съвместното командване имаше съществена роля при съгласуване на дейностите с развърнатата през март 2022 година многонационална бойна група на НАТО на територията на страната. Предстои организация за домакинстване на втората Конференция за генериране на сили за бойната група на територията на Република България.

Генерал-майор Цолов заключи и главните посоки за работа пред Командването и подчинените му формирования през 2023 година, като подчертава на поддържането и развиването на качествата за обмисляне и осъществяване на взаимни интервенции, своевременното осъществяване на оценка и обмисляне на развръщането, ротацията и изтеглянето на военните контингенти, развиването на класифицираните мрежи до постигане на цялостна оперативна съгласуемост за присъединяване в задачи и интервенции на НАТО, реализиране на съгласуваност и взаимоотношение при развръщането на национални и съюзнически формирования в бойната група на територията на страната ни.

Приоритет за щаба и подчинените военни формирования е планирането и присъединяване в редица тренировки, национални и интернационалните учения в страната и чужбина, което ще увеличи равнището на професионална подготовка на военнослужещите.

Във форума участваха заместник-командирът бригаден-генерал Христо Ганецовски, началникът на щаба флотилен адмирал Галин Манев, началниците на отдели и браншове в СКС, командирите и началници на директно подчинените военни формирования.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР