Експертна работна група с участие на представители на научните среди

...
Експертна работна група с участие на представители на научните среди
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Експертна работна група с участие на учени ще подпомага сектор „Пчеларство“

Експертна работна група с присъединяване на представители на научните среди ще подкрепя решение на проблемите в бранш „ Пчеларство “ и неговото развиване. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на видеоконферентна среща с сектора. Целта е да се проучват настоящите и належащи проблеми в бранша, като се набележат незабавни ограничения за подкрепяне. Земеделският министър прикани от страна на сектора също да бъдат излъчени представители за по-добра съгласуваност.

Той означи, че в България има 12 хиляди пчелари, а единствено 6 400 от тях са регистрирани. „ По закон единствено записаните, като аграрни стопани, имат право на подкрепяне, тъй че моля всички да се записват. Информационната система за обявяване на третиранията отива единствено до тези с регистрирани пчелини като животновъдни обекти. Това е главната причина за провали при пчелни фамилии.

Трябва да има безупречност и по-късно да се търси подкрепяне “, безапелационен бе министърът. По думите му, служебното държавно управление може да остави рекомендации и оферти към идващия постоянен кабинет. Това, което може да се направи сега са краткотрайни ограничения, които сигурно ще бъдат приложени взаимозависимост от законовите благоприятни условия.

По време на срещата браншът още веднъж бе осведомен, че поради установената висока смъртност на пчелните фамилии, вследствие на засушаването през 2020 година, са подхванати дейности. Проектът на държавната помощ, обвързвана с компенсиране на земеделските стопани заради неподходящи климатични събития към този момент е подготвен и следва да бъде изпратен към Европейска комисия. По така наречен краткотрайна рамка за компенсиране загубите на земеделските стопани по отношение на Ковид-19, ориентирана към пчеларски отрасъл, би трябвало да бъде потвърдено пред Европейска комисия, че браншът е потърпевш в резултат точно на пандемията. По отношение на de minimis таванът за тази година е доближат и този инструмент не може да бъде употребен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР