Експертизата на електронната система за гласуване на изборите за нов

...
Експертизата на електронната система за гласуване на изборите за нов
Коментари Харесай

Експертизата за системата за гласуване за съдебния съвет ще е известна след две седмици

Експертизата на електронната система за гласоподаване на изборите за нов състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) от професионалната квота ще стане известна след две седмици. Това се разбра на съвещанието по делото против изборите през днешния ден, което бе отсрочено за 28 септември, защото специалистите са входирали в съда заключението си на 11 септември - понеделник и страните не са имали законово избрания им период от 7 дни, с цел да се срещнат с него.

Жалба против извършената процедура бе подадена от някогашния ръководител на Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, който бе претендент за съвета от квотата на магистратите, само че не беше определен. С нея Лалов желае да се ревизира електронната система за гласоподаване. Делото се преглежда от разбъркан 5-членен състав, в който трима съдии са от Върхорния касационен съд и двама от Върховния административен съд.

Лалов и отбраната му желаеха от съда за идващото съвещание да бъдат призовани и трима очевидци - магистрат, който е дал своя вот електронно и двама специалисти - доцент доктор Радослав Йошинов и Росен Радонов, които са ревизирали системата за отдалечено гласоподаване, откакто неправителствени организации и членове на съвета алармираха, че няма гаранции за нейната сигурност.

В спор със правосъдния състав за какво би трябвало да се приканва магистрат, дал своя вот електронно, откакто 5-мата членове на състава също са съдии и са осведомени с процедурата, Лалов изясни, че очевидецът може да изясни, че има недостатъци в системата и вероятно способи за манипулиране на този избор.

В последна сметка съдът почете настояването му за призоваването и на магистрата.

Пред публицисти някогашният ръководител на Софийския областен съд изясни, че Висш съдебен съвет не е взел под внимание забележките на двамата специалисти за електронната система и по тази причина желае техния разпит пред съда.

При извършеното в два тура гласоподаване за съдийската гилдия на 17 и 18 юни Лалов получи надлежно 285 и 193 гласа. Магистратите избраха петима висши съдии - Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и шефката на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова да станат идващите представители на съдиите в съвета.

През първия ден от избора 1473 съдии се възползваха от електронната система за гласоподаване, а през втория - 1455.

Как разискването в правосъдния съвет на жалбата против изборите за нови негови членове сподели дупки в закона четететук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР