Експертите вече са готови с ново технологично решение, целта е

...
Експертите вече са готови с ново технологично решение, целта е
Коментари Харесай

Фандъкова: Готово е ново технологично решение за пренареждането на жълтите павета в София

Експертите към този момент са подготвени с ново софтуерно решение, задачата е след пренареждането на жълтите павета в центъра на София да не се позволява ново разбъркване. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на чуване в отрасловата парламентарната комисия. Членовете на комисията изслушаха през днешния ден и служебния министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фандъкова сподели, че в този момент се прави тестов сектор - на площадката, на която се съхраняват паветата, като професори от Университета по архитектура, строителство и геодезия са разписали материалите и температурите, при които би трябвало да се работи. Тя заяви, че дружно с районния министър ще се срещнат на място с резултатите, като добави, че ще се чака и решението на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) за новата технология, тъй като жълтите павета, по предложение на столичния кмет от 2016 година, са културна полезност. В отговор на уточняващ депутатски въпрос, столичният кмет посочи, че и технологията, по която беше изпълнено пренареждането жълтите павета, е била съгласувана с НИНКН и още веднъж повтори, че в този момент, след полагането на тестовия сектор по новата технология, ще се изиска утвърждението й от Института, преди да стартира пренареждането на жълтата настилка.

Заместник-кметът по направление " Обществено строителство " на Столична община Ангел Джоргов заяви, че цената на ремонтирания сектор с жълтите павета е 206 000 лв., които все още не са разплатени.

Министър Шишков още веднъж повтори, че задачата на инспекцията в края на предходната седмица, при която бяха взети проби за инспекция на качеството на строително-ремонтните работи по ул. " Граф Игнатиев " и в сектора сред Народното събрание и Българска академия на науките - жълтите павета, цели разрешаване на проблемите и решаването им в границите на снадки период на целия план (до септември). Проектът " Изграждане, възобновяване и възобновяване на обществени пространства в централна градска част на град София " е финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година и част от него е и ремонтът на жълтите павета.

Заместник-министър Десислава Георгиева заяви, че по плана са платени предплатени средства в размер на 35 % през 2018 година. След това е регистрирано първо междинно заплащане, което включва единствено предплатени фактури сред бенефициента и неговия реализатор в размер на 20 %. Искането за заплащане за зона 4 по плана е 4,293 млн. лв., които са разплатени след приспадане на 10 % финансова промяна след подобаващ надзор. От 2 декември е постъпило искане за заплащане за действително осъществени строително-монтажни работи и затова се прави инспекция на място с взимане на проби и по документи. По това искане, което е в размер на 4,250 млн. лв., към момента не е направено заплащане, сподели заместник-министър и посочи, че в него са покрити изпълнените обекти по стадиите 1 и 2-А по плана за зона 4.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР