Експертите спорят дали Организацията на обединените нации е остарялаОт половин

...
Експертите спорят дали Организацията на обединените нации е остарялаОт половин
Коментари Харесай

Как Русия и Западът ще намерят компромис? И може ли ООН да помогне при определянето на правилата на новия световен ред?

Експертите спорят дали Организацията на обединените народи е остаряла

От половин век се приказва за промяна на Организация на обединените нации. Но през последните месеци тази полемика наподобява получи нов живот. И това не е изненадващо. Организация на обединените нации е основана през октомври 1945 година и фиксира основания тогава нов международен ред. Но тъкмо този международен ред в този момент още веднъж се трансформира интензивно. Старата Организация на обединените нации остаряла ли е?

Петимата с право на несъгласие

Досега диалозите се отнасяха главно за разширението на членския състав на Съвета за сигурност (СС) на Организация на обединените нации. Сега тя има 15 страни, в това число пет непрекъснати членове с право на несъгласие: Съединени американски щати, Русия, Англия, Китай, Франция. И не всеки го харесва в този тип. Турският президент Ердоган сподели: „ Съдбата на човечеството не може и не би трябвало да бъде оставена на милостта на шепа страни “. Според него структурата на Съвета за сигурност " не е нито обективна, нито надеждна ".

Справедливостта се пояснява от другите страни по собствен метод. Но във връзка с надеждността турският водач видя тъкмо. В края на краищата Съветът за сигурност не даде единодушие нито за бомбардировките на Югославия, нито за нахлуването в Ирак, само че Съединените щати, откакто събраха от своите спътници така наречен „ коалиция на искащите “, раздраха тези две страни на части. Може би тези, които оферират коренен метод за решение на казуса, са прави: да се отстрани Организация на обединените нации като реликт от предишното и да се сътвори друга организация?

10% агитация и 90% работа

„ Организация на обединените нации остава трайна полезност за всички... Организацията е необятно подложена на критика, че няма време да се приспособява към бързите промени. Това е частично правилно, несъмнено... “ – това е оценката на президента на Русия Владимир Путин, която той даде през октомври 2021 година В същото време Путин приказва за правото на несъгласие на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност: „ Ако правото на несъгласие бъде унищожено, Организация на обединените нации ще почине в същия ден “.

Но въпреки всичко, макар всичките си дефекти, Организация на обединените нации си остава платформа, към която се интересуват даже намерено враждуващи страни. И не се смущавайте от пропагандния звън на говорещите под телевизионните камери от трибуната на Общото заседание или на съвещание на Съвета за сигурност, тъй като съгласно Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации, това съставлява 10 на 100 от активността на организацията, а останалите 90 са работни контакти „ без всевъзможни нравоучения ”.

Кои да са новите?

Дори при президента Елцин Русия даде обещание да поддържа включването на Германия и Япония като непрекъснати членове на Съвета за сигурност. Доскоро това заричане не беше оттеглено. Но през юни, на интернационалния стопански конгрес в Санкт Петербург, съветският външен министър Сергей Лавров съобщи изцяло ясно: „ Тяхното (на Германия и Япония. – Ред.) включване в Съвета за сигурност като непрекъснати членове няма да добави никаква стойност към този орган. " Но кой ще може да ги размени?

Лавров отговори на този въпрос: „ Индия, Бразилия са мощни кандидати и в това време е неотложно да се усили представителството на африканския континент. “ Имайте поради, че става дума за страни, които към този момент са членки на БРИКС. Така че при такава настройка Съветът за сигурност сигурно няма да се трансформира в „ ръчно ръководен орган “ на Запада.

КОМЕНТАР НА ЕКСПЕРТА

Реформата е нужна, само че не е допустима “

Дмитрий Тренин, водещ откривател, Център за интернационална сигурност, ИМЕМО РАН:

- Организация на обединените нации е артикул на успеха в международната война. Неговите структури фиксират салдото на силите в света, който се е развил до 1945 година Оттогава са минали съвсем осем десетилетия. Балансът се промени доста.

Говоренето за промяна значително се концентрира върху състава на Съвета за сигурност и правото на несъгласие на неговите непрекъснати членове.

Има редица страни, които се стремят да се причислят към Съвета за сигурност като непрекъснати членове. Сред тях са Индия, Япония, Бразилия, Германия, Турция. Москва твърдо стои на позицията за опазване на правото на несъгласие за сегашните непрекъснати членове на Съвета за сигурност.

Западните страни от своя страна желаят да лимитират това право и по този метод да занулят ролята на Русия (и Китай). При тези условия не е належащо да се чака промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Процесът на смяна на международния ред е в ход, само че към този момент не е довел до нов баланс: борбата сред Съединени американски щати и Китай се задълбочава; хибридната война сред Запада и Русия става все по-интензивна. Така че в обозримо бъдеще Организация на обединените нации ще остане съществена интернационална платформа и Русия би трябвало да се опита да я употребява в името на своите национални ползи.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР