Експертите по правопис ни позволяват да изпорлзваме и рУлца и

...
Експертите по правопис ни позволяват да изпорлзваме и рУлца и
Коментари Харесай

Рулцата „от раци” са от рибни отпадъци, но как да избираме, ако обичаме и не можем без тях? - slava.bg

Експертите по правопис ни разрешават да изпорлзваме и рУлца и рОлца, когато приказваме за раци. Въпреки че, в случай че би трябвало да се доверим на лабораторните проучвания единствено в най-скъпите от тях има нещо мъничко от раци. Основната маса в действителност са отпадъците на рибопреработващите фабрики. Предимно риба и по-малко скариди, само че от най-евтините. Тоест, те са нещо като рибните „ пръстчета”, който събират боклука на птицепреработвателите като Градуса, обаче с тази разлика, че са малко по-полезни: най-малко не са пържени.

Оригиналната концепция за изработката на рибните боклуци, представяни като рачежки артикул, е от японското сурими.

На процедура обаче процесът е следният: отпадъкът от евтини риби и скариди се преработва в кайма, обработва се със сол, промива се, като при този развой вътрешността от розовееща става бяла, ароматизира се, с цел да се залъже клиентът от миризмата на рак, прибавя се химия за по-дълга валидност. В азиатски страни като Индия и Виетнам въпросният артикул се докарва като „ брикети” и се изнася за доработка и преопаковане в Европа, с цел да се качи цената.

Във всеки случай би трябвало да бъде ясно: въпросните „ рулца от раци” не съдържат витамина Д и аминокиселините, които ги е имало в въпреки и евтината риба и скариди при започване на процеса, обработката ги е унищожила. Добавяме, че в евтините артикули от този вид има доста соя и нишесте – второто се трансформира в организма във нездравословни захари. А в скъпите има понещо мъничко рачешко, само че в границите на 5-9%, в случай че ще да е наречено „ месо от рак” на етикета....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР