Експертите на Института за пазарна икономика предлагат премахване на неефективни

...
Експертите на Института за пазарна икономика предлагат премахване на неефективни
Коментари Харесай

ИПИ: Да се премахнат данък лихва и преференциалния ДДС за туризма

Експертите на Института за пазарна стопанска система оферират унищожаване на " неефективни " налози, като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните награди, както и унищожаване на данъчните преференции като понижената ставка Данък добавена стойност върху туризма.
В коментар от коментар на икономистите за признатия на първо четене проектобюджет за бюджет се предлага също и отвод от нарастването на осигурителната вноска за държавна пенсия (заложено нарастване от 1 % от 2018 г.) и отпадане на опцията за прекачване парите от пенсионните фондове към солидарната система. Институтът предлага и разтрошаване на монопола на здравната каса и прекачване на 2 процентни пункта от здравните осигуровки към частните фондове.
Приходите в държавния бюджет през 2018 година могат да бъдат 36.9 милиарда лв. или 35 % от Брутният вътрешен продукт, при заложени в проектобюджета на Министерството на финансите доходи от 38.2 милиарда лв., което е 36.2 % от Брутният вътрешен продукт, показват икономистите. Те считат, че разноските в държавния бюджет през 2018 година би трябвало да са 35.7 млрд лв. или 33.9 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Министерството на финансите предлага в своя проектобюджет разноски с близо 3.6 милиарда лв. повече - общо 39.3 милиарда лв.. Икономистите също считат, че е реалистично в плана да се заложи бюджетен остатък от 1.1 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а Министерството на финансите - бюджетен недостиг от 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР