Експертите на Института за пътна безопасност многократно са сигнализирали министъра

...
Експертите на Института за пътна безопасност многократно са сигнализирали министъра
Коментари Харесай

ИПБ: Броят на катастрофите нощем в София се е удвоил в сравнение с предишни години

Експертите на Института за пътна сигурност неведнъж са алармирали министъра на вътрешните работи за неналичието на физически надзор на придвижването в град София. През последните няколко месеца през нощта всяка вечер стават приблизително към 20 пътнотранспортни катастрофи. Това е към два пъти повече, в сравнение с в предходни години.

Това се споделя в мнение на Института за пътна сигурност по отношение на трагичния случай на кръстовището на бул. „ Черни връх “ и бул. „ Арсеналски “.

„ Екипите, които управляват сигурността на придвижването през нощта в централната градска част са не повече от два при нужда от ефикасен надзор на дванадесет такива екипи.

Останалите екипи, които излизат на работа през нощта от пътна полиция, са разпределени на трите автомагистрали по един и четири екипа за документиране на пътнотранспортни катастрофи.

Налице е неефективно ръководство на силите и средствата за надзор на придвижването в столицата. Институтът за пътна сигурност е уведомил министър Рашков за недобрия професионален климат на работа в пътна полиция, командироват се неуместни чиновници от полицията при дефицит, което усилва недокомплекта на Пътна полиция.

Относно съответния случай считаме, че е неприемливо да се изнася предварителна информация преди да бъде несъмнено открит напусналия лидер от пътното транспортно произшествие. Опитът ни демонстрира, че такива случаи притежателите на МПС се съветват с юристи и на база на авансово изнесената информация от Пътна полиция, шиканират целия углавен развой. Що се касае, че в град София ръководят водачи с повече от 50 наказателни постановления, желаеме да уведомим министъра, че са налице стотици такива. Липсата на разпоредителност и прекачване на отговорността само и единствено на слабото законодателство е израз на изтощение при ръководството на риска от пътнотранспортни катастрофи. Булевардите Сливница, България, Черни връх, Тодор Александров, Южната дъга са места с извънредно висок риск от настъпване на ПТП и с на практика нулев физически надзор. Изключително неправилно е 90% от контрола на Пътна полиция да се основава единствено на камерите за скорост.

Близо година мина, откогато в град София беше изключена зелената мигаща светлина, която даваше спомагателна информация на водачите при прекосяване през кръстовищата. По данни на Столична община след въвеждането й злополуките на кръстовищата в град София са намалели на половина. Необходимо е да се извърши изчерпателен разбор какво влияние е оказало изключване на зелената мигаща светлина върху сигурността на придвижването по пътищата в град София “, написа още в позицията.

Експертите на ИПБ са безапелационни, че остават в подготвеност да окажат поддръжка и помощ на отдел „ Пътна полиция “-СДВР за нормализиране на пътнотранспортната конюнктура в град София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР