Експертите изчисляват щетите, нанесени на украинската енергийна система от масираните

...
Експертите изчисляват щетите, нанесени на украинската енергийна система от масираните
Коментари Харесай

Русия лишава украинската енергетика от основното ѝ преимущество

Експертите пресмятат вредите, нанесени на украинската енергийна система от масираните ракетни удари на съветските войски. Оказа се, че тези удари въобще не целят да вкарат Украйна в XVIII век и да я лишат изцяло от електричество. Техният брой и цели са тънко настроени за напълно друга задача.

Преди месец подготовката на интервенция „ Украинско затъмнение “ (ракетниje удари по украински Топлоелектрическа централа на 11 септември 2022 г.) не накара украинското управление да се замисли за следствията от своите дейности. А офанзивата против Кримския мост, както неведнъж беше казано, е „ алена линия “, прекосяването на която неизбежно ще докара до отговор. В понеделник, 10 октомври, последва подобен отговор.

Резултатът от няколко талази ракетни удари беше повредата на 11 обекта на енергийната инфраструктура в осем района и в столицата (поне по този начин сподели украинският министър председател Денис Шмигал). Ударът по Киев е един тип прекосяване на персонални обиди: последния път Киев не беше обиден. Да не приказваме, че последното шумно “долитане ” в столицата на Украйна беше през юни и жителите на Киев имаха време да свикнат да живеят без война. Ударите бяха шумни във всеки смисъл на думата. Но какъв брой ефикасни?

Димът може да бъде излъган

Да стартираме с това, че самата украинска страна признава мащаба и дълбочината на провалянето. „ Това е първият удар от подобен мащаб върху украинската енергийна система. Отстраняването на следствията може да отнеме няколко дни, през които са вероятни непрекъснати спирания на тока, най-вече за бизнеса, с цел да се обезпечи популацията и водоснабдяването. Сега “Украинските железници ” превключва някои направления от електрическа двигателна сила към дизелова двигателна сила “, изброява Юрий Королчук, анализатор в Института за стратегически проучвания.

“Харковска, Запорожка, Полтавска, Киевска, Лвовска области са без електричество, отчасти без вода и връзки “, прибавя Олег Попенко, специалист по енергийния пазар. Думите на специалиста в този случай би трябвало да се одобряват безусловно: спиранията на електрозахранването са регистрирани основно в районите, само че не и в регионалните центрове (въпреки че Днепропетровск, Харков и изключително Лвов в действителност останаха без електричество). Атаките против киевските Топлоелектрическа централа изглеждаха зрелищни на фотоси и видео. Въпреки това, както разяснява Королчук, мощният пушек най-вероятно е породен от запалване на резервоарите с мазут.

Каналите в “Телеграм ” въодушевено копираха един от различен листата с развалени обекти, само че малко на брой си направиха труда да го ревизират. Според по-късни отчети, вредите на най-малко два Топлоелектрическа централа листата са се оказали леко пресилени. В Киев няма всеобщо спиране на електрозахранването, а регионите, захранвани от тези Топлоелектрическа централа, не са спрели да получават електричество и топла вода.

И даже по време на вечерния пиков интервал (17:00-20:00), през който градските управляващи оповестиха непрекъснати спирания, никой не изключи жилищните региони. В покрайнините на града – да. Каква е повода? Голяма част от самите енергийни уреди са запазили работоспособността си. Ударите обаче са засегнали съществено подстанциите в регионите/отделните градове.

Що се отнася до Киев, там се пробват да избегнат спиранията на тока. През зимата на 2019-2021 година селата в региона на Киев можеха да стоят без електричество по 6-8 часа дневно. Това се случи доста преди СВО и енергийната рецесия, без ракетни удари и с преливания от енергийните системи на Беларус и Русия. Но Киев в това време блестеше в светлини, а киевчани всеобщо не допускаха, че на към 50 километра от тях се употребяват свещи.

Да, “Укренерго ” към този момент вкара график за спешни спирания на електрозахранването за Киев, Чернигов, Черкаси (с прилежащите области), както и Житомир. Въпреки това, както виждаме, към този момент може отчасти да употребява такива графици, а градовете съумяват да се разминат с изключени светофари, улично осветяване, контактни мрежи на електрическия превоз.

Кабинетът на Зеленски дава обещание да възобнови електрозахранването в множеството от засегнатите региони още на 11 октомври. Тоест да се каже, че „ войните на светлината седят без светлина “ е малко прибързано.

Износът пострада, само че опциите останаха

От друга страна вечерта на 10 октомври Министерството на енергетиката на Украйна разгласи прекъсването на износа на електрическа енергия за Европейски Съюз. Вярно, там поясняват повода въз основа на личното си схващане за действителността: „ Износът на електрическа енергия от Украйна оказа помощ на Европа да понижи потреблението на съветски енергийни запаси. И по тази причина Русия унищожава нашата енергийна система ”.

Но да се върнем към износа и неговото прекъсване, чиито детайлности Украйна леко икономисва. Има няколко електропровода, посредством които Украйна има опция да доставя електрическа енергия на страните от Европейски Съюз.

1. Добротворская Топлоелектрическа централа - Замост (220 кВ)

2. Хмелницка АЕЦ - Жешов (750 кВ)

3. Западноукраинска Топлоелектрическа централа - Албертирша (750 кВ)

4. Бурщински енергиен остров, формиран от няколко електроцентрали едновременно и обвързван с Унгария, Словакия и Румъния (линии Мукачево - Унгария (400 кВ+ 2 х 220 кВ), Мукачево - Словакия (400 кВ), Мукачево - Румъния (400 кВ). Добротворска Топлоелектрическа централа също е включена в него.

Когато приказваме за експорт на украинска електрическа енергия за Европа, нормално приказваме за този съответен енергиен остров. Първо, това е най-големият сектор, и второ, островът е значително изолиран от енергийната система на Украйна. Трето, това е частно дружество (ДТЕК на Ринат Ахметов). Тоест, когато Министерството на енергетиката на Украйна приказва за прекъсване на износа за Европейски Съюз, преди всичко става дума за това, че Ринат Ахметов не може да завоюва пари от това: “Бурщинският енергиен остров ” е измежду „ калибрираните “ цели.

За държавните електроцентрали към момента съществува техническа опция за доставка (маршрути 2 и 3). Друго нещо е, че Хмелницка АЕЦ в този момент придвижва сила в централните региони на Украйна и няма запас за експорт.

И по този начин, Министерството на енергетиката на Украйна чисто и просто лъже. Не е мъчно да се уреди Сърбия в Украйна (оставяйки я въобще без електричество, както в миналото направиха американците). Но никой не унищожава енергийната система (дали е вярно или не е различен въпрос). Украйна беше сложена единствено на гладна дажба, оставяйки ѝ тъкмо толкоз, едвам посрещне потребностите си. И в това време цапнаха по носа на олигарха, който поредно поддържаше първо Петро Порошенко, а по-късно Владимир Зеленски. Всъщност украинската енергийна система се лишава от остатъка, от главното си преимущество - способността да генерира спомагателен приход от износа на електрическа енергия, а освен да зарежда личното си население.

Останаха без пари

Според украински източници вредите от вчерашния удар са се оказали сложни. Преките вреди от ударите се правят оценка на 2 милиарда гривни. Сравнително малко: няколко дни преди септемврийския удар по топлоелектрическата централа украински специалисти оцениха общите вреди на енергийния бранш (включително уреди и инфраструктура в изгубените територии) на 340 милиарда. Но загубите от невъзможността за експорт на електрическа енергия са приблизително 10 милиона евро дневно. Тоест петдневен експорт би покрил вредите от офанзивите.

Вярно е, че формалните данни не са толкоз огромни (или за „ законни “ се смятат общите доходи на страната и ДТЕК). Според митниците през януари-август Украйна е спечелила 279 милиона $ от експорт на електрическа енергия. А през август “Укренерго ” чака най-малко да удвои тази сума до края на годината, получавайки още 10-15 милиарда гривни (250-375 милиона долара).

Плюс още 2 милиарда гривни на месец, компанията печели от продажбата на достъп до експортната секция на структурите на Ахметов. Това значи, че пропуснатите доходи могат да надвишат директните вреди най-малко 10 пъти (20 милиарда гривни или 500 милиона $ ). И това е извънредно скромна оценка: Министерството на енергетиката имаше за цел 1,5 милиарда евро до края на 2022 година Във всеки случай в този момент тези проекти ще би трябвало най-малко да бъдат преразгледани.

Ударът върху износа е значим, тъй като за управляващите в Киев това е един от методите за удължение на войната. Всъщност с износа те закърпват дупките в бюджета. Още преди началото на СВО щяха да покачат сметките за бита 2–2,5 пъти. А с настъпването на енергийната рецесия и обезценяването на гривната енергийните доставки на украинците се трансфораха във форма на щедрост - или въздържане от протест. Достатъчно е да погледнете европейските цени: при 0,4–0,5 евро/КВтЧ се оказва, че електрическата енергия коства на украинците 10–12 пъти по-евтино от тази на жителите на Европейски Съюз.

Така ударите по енергийната инфраструктура би трябвало да допринесат за принуждаването на Украйна към мир. Освен в случай че, несъмнено, мирът е това, което режимът на Зеленски в действителност желае.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР