Експерти започнаха теренни проучвания на обекта “Орлово гнездо“ в едноименната

...
Експерти започнаха теренни проучвания на обекта “Орлово гнездо“ в едноименната
Коментари Харесай

Експерти започнаха разкопки в местността Орлово гнездо край Белово

Експерти започнаха теренни изследвания на обекта “Орлово гнездо “ в едноименната околност край Белово, заяви директорката на Историческия музея в града Севдалина Попова. Проектът е пилотен и цели събиране на оптимален размер информация за характера и хронологията на обекта. Разкопките са с финансиране от Министерството на културата в размер на към 14 хиляди лв. по извоюван през лятото на тази година план.



Мотивите за плановото предложение са директно свързани с високата научна и културно-историческа стойност на обекта. Липсата на следи от по-късно обитаване, е съображение да се допусне, че обектът е богат на ранни железни произведения или други атрактивни и високо стойностни артефакти. Близостта на обекта до разнообразието от естествени запаси и първични материали – качествени скални породи, залежи на глини, минерални извори, е съчетана с удобните климатични и ландшафтни условия за развиване на разбъркан вид земеделско-скотовъдно стопанство, сочат събрани досега данни от специалисти.

Обектът се откроява със стратегическото разположение – на кръстопътя на главните информационни артерии в пресечената точка на Ихтиманска Средна гора, Рила и Родопите, разграничени от пролома на Марица и долината на р. Яденица, от север, запад и юг и Горнотракийската равнина на изток.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР