Експерти в Министерството на околната среда и водите работят по

...
Експерти в Министерството на околната среда и водите работят по
Коментари Харесай

Екоминистърът: Работим по дефиниране на миризмите като замърсител на въздуха

Експерти в Министерството на околната среда и водите работят по вкарване измежду замърсителите на въздуха и на миризмите, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви отрасловият министър Юлиян Попов. Според него неприятните миризми са проблем на доста места, а обществото става по-чувствително към тях.

Конкретният мотив за коментара на Попов са митингите на жителите на Разград. Те настояват, че всяка вечер над елементи на града има задушлива миризма на гнило. Станциите на екоинспекцията, които са част от европейска мрежа, обаче не засичат отклоняване от нормите.

" Миризмата не може да бъде лабораторно записана. Трябва да се разчита на различен вид регистрация, която би трябвало да е субективна. Трудно е законово да се уреди този въпрос, само че не е невероятно. Ние сме решение да работим за неговото решение, само че ще е комплицирано ", сподели министърът. Той уточни, че персонално ще отиде в Разград, с цел да ревизира случая и изказванията, че измервателни станции на общината регистрират превишения на нормите за замърсяване на въздуха стотици пъти. Попов уточни, че може да има неприятни миризми, без да се регистрира превишение на нормите.

По мотив изказванията, че поради опустошения язовир " Нова Каховка " ще се замърси Черно море, министърът посъветва хората да са по-скептични и да имат повече доверие към институциите.

По тематиката за бъдещето на централите, произвеждащи ток от въглища, Попов уточни, че даже да се получи от Европейската комисия позволение те да работят по-дълго време, пазарът ще ги извади от приложимост, тъй като силата от тях ще е доста скъпа.

Няма риск да се изгубят пари по Плана за възобновяване и резистентност поради екологията, уточни Юлиян Попов.

Повече вижте във видеото
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР