Експерти предупреждават за поскъпване на чуждестранните автомобили: в Русия от

...
Експерти предупреждават за поскъпване на чуждестранните автомобили: в Русия от
Коментари Харесай

От 1 август вносните автомобили в Русия рязко поскъпват. Каква е причината?

Експерти предизвестяват за повишаване на задграничните коли: в Русия от 1 август с 10-20%. Причината е внезапното увеличение таксата за преработване на коли. Заедно с отслабването на рублата това ще докара до осезаемо повишаване на вносните транспортни средства, считат участниците на пазара, написа autonews.ru.

Най-достъпните непознати коли на съветския пазар скоро ще нарастнат със 122-300 хиляди рубли. А за премиум колите купувачите ще би трябвало да платят в допълнение 1,235 милиона рубли. (Актуален валутен курс през днешния ден, 20 юли, 1 $ = 91,20 рубли, 1 евро = 102,44 рубли, бел.ред.)

Такива ще бъдат последствията от увеличението на таксата за преработване на коли в Русия, считат участниците на пазара, които възнамеряват да трансферират спомагателните разноски върху потребителите.

Колко скъпи стават колите от 1 август 2023 година

На конференция, извършена на 19 юли от Асоциацията на съветските автомобилни дилъри (ROAD), нейният началник Алексей Подщеколдин предвижда 5-10% нарастване на цените на публично импортираните в Русия коли. Той изясни това с два фактора: нарастване на таксата за преработване от 1 август 2023 година и намаляване на рублата. Според него вносителите имат силата да изгладят единствено един от тези фактори, само че и с двата едновременно няма да се оправят.

" Сега междинната цена на нова кола в Русия към този момент доближи 2,6 милиона рубли. Добавете още 5-10% към тази сума ", сподели Подщеколдин.

В същото време процентът на утилизационната такса за паралелните вносители се е нараснал още повече, а те нямат финансов запас да поддържат цените, сподели източник на Autonews.ru, който доставя коли от напусналите Русия западни марки. Той предвижда повишаване на паралелния импорт с 20%.

Като илюстративни образци Подщеколдин цитира по-специално Jetta VA3 - в действителност същият Volkswagen Polo, единствено за китайския пазар. Сега такива седани, импортирани в Русия посредством успореден импорт, се оферират от дилъри за към 2 милиона рубли. В взаимозависимост от това дали са импортирани от физическо или юридическо лице, таксата за преработване за тях ще се усили със 122 000 или с 303 000 рубли, които неизбежно ще бъдат включени в цената.

Последното число е по-реалистично. Факт е, че за физически лица сега има изгода при заплащане на такса за преработване: тя е единствено 3,4 хиляди рубли за нова кола и 5,2 хиляди рубли за употребена. По този метод съвсем всички коли, импортирани посредством успореден импорт в Русия, минават през митницата.

От 1 август за физически лица преференциални такси за скрап от 3,4 хиляди рубли. ще бъдат непокътнати при три условия:

- автомобилът остава в благосъстоятелност най-малко 12 месеца;

- физическо лице внася не повече от един автомобил годишно;

- размерът на мотора на автомобила не надвишава 3 литра.

Във всички останали случаи жителите ще би трябвало да заплащат по същите ставки като юридическите лица.

Ето за какво за юридически лица събирането на боклуци jetta VA3 се усилва от 178,4 хиляди на 306 хиляди рубли, а за физически лица, които транспортират кола за препродажба, от 3,4 хиляди на 306 хиляди рубли.

Има и други образци. Увеличаването на таксите за преработване ще усили цената на Toyota Camry с мотор 2,5 литра от успореден импорт от сегашните 4,1 милиона на 4,95 милиона рубли.

BMW X5, който с 3-литров дизелов или бензинов мотор в този момент коства към 16 милиона рубли, ще нарастне до 16,87 милиона рубли.

И най-после, Range Rover с 4,4-литров V8 мотор към този момент се предлага от дилъри на цена от 25-35 милиона рубли. А за коли, импортирани от 1 август 2023 година, цената може да се усили с 1,23 милиона рубли.

Ще нарастнат и електрическите коли. Основателят на RuCars Роман Рассудков изяснява, че да вземем за пример новият кросоувър Tesla Model Y от Китай в този момент коства 6-6,5 милиона рубли, според от конфигурацията. Към тази сума ще би трябвало да се прибавят най-малко още 300 хиляди рубли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР