Експерти предупреждават срещу вълна от фалшиви новини преди президентските избори в Мексико през 2024 г.

...
МОНТЕРЕЙ, Мексико (AP) — Тъй като президентските избори в Мексико
Коментари Харесай

МОНТЕРЕЙ, Мексико (AP) — Тъй като президентските избори в Мексико през 2024 г. остават по-малко от година, политически анализатори и учени предупреждават за вълна от фалшиви новини и дезинформация обикаля интернет, тенденция, която те смятат за особено тревожна, тъй като някои от лъжите изглежда идват от партията на власт — и от самия президент.

Фалшивите новини отдавна се разпространяват по време на предизборни кампании в Мексико и настоящият изборен цикъл далеч не са изключение.

От юни, когато управляващата партия в Мексико, Морена, и основните опозиционни партии в страната стартираха своите вътрешни процедури, за да изберат своите претенденти за надпреварата през 2024 г., Испаноезичният екип за проверка на фактите на Associated Press откри около 40 фалшиви публикации в платформите на социалните медии, облагодетелстващи или дискредитиращи членове на двете страни на политическия спектър.

Политически наблюдатели и учени казват, че е тревожно, че понякога , необосновани обвинения срещу членове на опозицията идват от самия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

„Очевидно президентът е бил фактор за генерирането на типа дезинформация, която в крайна сметка се поляризира“, каза Мануел Алехандро Гереро , професор по социални и политически науки в Ибероамериканския университет в Мексико Сити.

Той посочва неотдавнашен инцидент, в който Лопес Обрадор и неговите поддръжници обвиниха Xóchitl Gálvez, предполагаем опозиционен кандидат за президент по това време, планира да прекрати множество популярни социални програми, прилагани от неговото правителство, ако тя спечели президентството.

Галвес заклейми коментарите на президента като неверни и в началото на юни осигури заповед на съдия, гарантираща нейното право на отговор и позволяваща тя да отговори лично на един от ежедневните му сутрешни пресконференции. Не след дълго тя официално влезе в президентската надпревара като кандидат на широка опозиционна коалиция - исторически лявата PRD, консервативната PAN и PRI, които управляваха Мексико в продължение на 70 години.

„Въпреки отричанията на Xóchitl самата тя, това, което виждаме тук, е лъжа, която се възприема отново и отново, понякога от кръгове, много близки до президента“, каза Гереро.

Морена не отговори на искане за коментар относно обвиненията, че е зад лъжите по отношение на опозицията.

През последните месеци екипът за проверка на факти на испански в AP откри няколко публикации в X, социалната платформа, известна преди като Twitter, и Facebook, твърдящи същата лъжа за Gálvez — че ще прекрати програмите за социално подпомагане на президента, ако бъде избрана за президент.

Повечето от подвеждащото съдържание за Галвес идва от акаунти, свързани с Морена или Лопес Обрадор, установи екипът. Но АП също установи няколко фалшиви публикации, разпространени онлайн срещу бившия кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, един от основните претенденти на Морена за президентския пост.

Една от тези публикации погрешно твърди, че Шейнбаум не е родена в Мексико, а в България, което я прави не отговаря на изискванията да се кандидатира за длъжност.

Шейнбаум влезе в акаунтите си в социалните медии, призовавайки хората да кажат „не“ на фалшивите новини. Тя дори показа публично акта си за раждане в предизборен видеоклип, доказвайки, че всъщност е родена в Мексико Сити.

В началото на юни фалшиви публикации и широко разпространена кампания за дезинформация поразиха местните избори в северната част на щат Коауила, с десетки публикации, целящи да дискредитират избирателния орган на Мексико, известен като INE.

Сред лъжите, които се разпространяваха онлайн, беше твърдението, че маркерите, раздавани на избирателите, за да гласуват, могат лесно да бъдат изтрити, като по този начин става възможно гласуването отново, което води до изборни измами.

Екипът за проверка на фактите на AP по-рано развенча това твърдение, което се разпространява многократно преди, включително по време на междинните избори през 2021 г., в които INE беше многократно мишена на фалшиви новини.

Карън Ломели, която ръководи дигиталните усилия в PAN, обвини правителството и управляващата партия, че използват мрежа от „ботове“, за да популяризират неистини за опозицията.

„Това е стратегия, която те въвеждат с цялата сила на правителството“, каза Ломели. „Мисля, че това ще се разпространи, защото живеем в много поляризирана страна.“

За Гереро и други академици лавината от фалшиви новини и изборна дезинформация само ще се влоши, когато страната навлезе в още една президентска надпревара.

„Рискът от дезинформация в контекст на ниска демократична институционална сила, какъвто е случаят в Мексико и много други страни от Латинска Америка, е невъзможността за постигане на споразумение между различните политически групи,“ каза Гереро. „Просто има твърде много шум.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР