Експерти по контрол на оръжията изчислиха, че прекратяването на ядрената

...
Експерти по контрол на оръжията изчислиха, че прекратяването на ядрената
Коментари Харесай

Прекратяването на ядрената програма на Северна Корея ще струва 20 млрд. долара

Експерти по надзор на оръжията пресметнаха, че прекратяването на нуклеарната оръжейна стратегия на Северна Корея може да отнеме десетилетие да бъде приключено и може да коства 20 милиарда $, в случай че нуклеарно съглашение бъде подписано сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и водача на Северна Корея Ким Чен-ун при срещата им в Сингапур на 12 юни, предава Voice of America.
„ Трудната работа към момента не е започнаха и това ще отнеме продължителни старания от Съединени американски щати, Южна Корея, Япония, Китай и Северна Корея. Това ще бъде дълготраен развой “, съобщи Дарил Кимбъл, изпълнителен шеф на Асоциацията за надзор на оръжията във Вашингтон.
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че чака „ доста положителен резултат “ от срещата със Северна Корея, само че също съобщи, че евентуално тя ще е единствено началото на процеса за изчистване на разликите върху нуклеарното разоръжаване на Северна Корея и спецификите по отношение на повдигането на глобите, икономическата помощ и гаранциите за сигурност, които ще бъдат препоръчани в подмяна.
Ядрените разноски
Смята се, че Северна Корея разполага с 20 до 80 нуклеарни бойни глави, както и хиляди балистични ракети, които могат да бъдат изстреляни от мобилни транспортни средства. Подводни изстрелващи устройства също са били тествани в последните години.
С сходен просторен нуклеарен боеприпас би коствало 20 милиарда $, с цел да се реализира американската цел за цялостен, окончателен и доказуем нуклеарен ремонт, съгласно скорошно проучване направено от Куон Хийук-чул, професор по стратегическа сигурност от университета в Кукмин.
Куон е базирал извода си частично на предходни нуклеарни съглашения със Северна Корея, както и с опита на Украйна в демонтирането на нуклеарния си боеприпас след разпадането на Съветския съюз през 90-те години на XX век.
„ В процеса на нуклеарен ремонт в Украйна всичките стратегически нуклеарни бойни глави, които Украйна притежаваше, бяха превозени в Русия и демонтирани там. Правейки това, Съединени американски щати осигуриха контейнери от огромен мащаб и техническа поддръжка, с цел да даде помощ за безвредния ремонт “, съобщи Куон.
Според проучването ще коства 5 милиарда, с цел да се демонтира нуклеарния боеприпас на Северна Корея и подкрепящите го уреди. Други 5 милиарда ще бъдат нужни, с цел да се извърши заричане към Съединени американски щати, направено като част от нуклеарно съглашение със Северна Корея през 1994 година, да се построят два леководни реактора, които да генерират електричество.
Останалите 10 милиарда $, във тип на икономическа помощ, ще бъдат нужни като тласък, с цел да бъде уверено водачеството на Северна Корея да съобщи нуклеарния си боеприпас и да помогне на от 3 000 до 10 000 души нуклеарен личен състав да направи преход в мирновременни специалности.
Президентът Тръмп неотдавна съобщи, че не чака Съединени американски щати да дават държавна поддръжка на Северна Корея, само че съобщи че може да предложи американски частни вложения, в случай че тя се откаже от нуклеарния си боеприпас. Вместо това той съобщи, че държавното управление на Ким Чен-ун би трябвало да се обърне към Южна Корея и Китай за някаква директна икономическа помощ.
Пътят към разоръжаването
Скорошен отчет на университета Станфорд пресмята, че ще отнеме повече от 10 години, с цел да се демонтира изцяло нуклеарната стратегия на Северна Корея.
Ядреният академик от Станфорд Зигфрид Хекер, който посети Северна Корея в предишното, с цел да оцени програмата за плутоний на страната, Робърт Карлин, някогашен корейски анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ, и откривателят Елиът Сербин, са провели детайлното проучване на нуклеарната стратегия на Северна Корея.
Изследователите са изброили характерни категории, които би трябвало да бъдат оценени от външни инспектори включващи: нуклеарен делящ се материал от плутоний, тритий за синтезирани водородни бомби, обогатен уран, нуклеарни реактори, уреди за центрофуги, дълги, междинни и къси самонасочващи се ракети, тестови мотори и галактически ракети.
Авторите разделят процеса на нуклеарно разоръжаване от три стадия – първият, би спрял или лимитирал по-нататъшната активност за първата година; вторият ще върне обратно или демонтира нуклеарните оръжия за интервал от пет години; третият ще отстрани вечно нуклеарните качества на Северна Корея за 10 години.
Превод и редакция: " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР