Експерти по киберсигурност споделиха няколко важни съвета, които ще ви

...
Експерти по киберсигурност споделиха няколко важни съвета, които ще ви
Коментари Харесай

Внимание: Предстои „ИИ-цунами“ от хакерски атаки – как да се защитите

Експерти по киберсигурност споделиха няколко значими съвета, които ще ви оказват помощ да отбраните данните и парите си от генеративния изкуствен интелект. В ново изявление за Techopedia легендата в региона на сигурността Франк Абигнейл предлага някои препоръки за отбрана на потребителите на интернет и смарт телефони.

Абагнейл е индивидът, на който е основан филмът на Стивън Спилбърг „ Хвани ме, в случай че можеш “. Сюжетът на кино лентата показва Абигнейл който още преди 19-ия си рожден ден сполучливо открадва милиони долари, преструвайки се на самолетен водач, лекар, юрист и прокурор. 

Съветите са настоящи, защото киберсигурността продължава да се утежнява всяка година. Очаква се до 2025 година киберпрестъпленията да възлязат на 10,5 трилиона $.

„ Технологиите раждат закононарушения. Винаги е имало и постоянно ще има. ИИ ще провокира цунами от проблеми поради способността на нарушителите да правят всевъзможни типове закононарушения и измами. “

казва Абагнейл в изявлението

Генеративният изкуствен интелект ще изиграе изключително значима роля в това да се затрудни определянето на това кой е от другата страна посредством deepfake-овете. Те съставляват са синтетични медии, генерирани от изкуствен интелект благодарение на нечие сходство.

Използвайки deepfake технологията, киберпрестъпниците могат да основават подправени фотоси, видеоклипове и аудиосъдържание, които наподобяват като от/на жертвата. Този способ се употребява за кражба на пари от жертвите посредством техники за обществено инженерство като фишинг.

„ Няма и в никакъв случай няма да има технология, в това число ИИ, която да може да победи общественото инженерство. То може да бъде победено единствено посредством обучение. Трябва да научите хората да разпознават по кое време са обект на обществено инженерство. “

казва Абигнейл

Как да разпознаете фишинг?

Фишингът е машинация, при която нападателите подвеждат хората да разкрият своя персонална сензитивна информация. Обикновено задачата на измамника е да открадне банковата информация, самоличността или паролите на потребителя. Фишинг измамите нормално се правят посредством имейл или SMS-и.

Някои от най-големите знаци за фишинг машинация са подозрителни линкове от чужд имейл адрес, чувство за незабавни дейности или закани в известието, както и неприятен правопис и граматика.

Как да останете в сигурност?

Един от най-сигурните способи да останете в сигурност е да употребявате Passkey или така наречен ключ за достъп.

Passkeys са цифрови идентификационни данни, свързани с потребителски акаунт и уеб страница или приложение. Те разрешават на потребителите да се удостоверяват, без да се постанова да въвеждате потребителско име или ключова дума.

„ Днес всяко устройство разполага с технологията passkey. Това в последна сметка ще отстрани потребителските имена и паролите. Това от дълго време трябваше да се случи. “

споделя Абигнейл

Passkeys са налични както за iPhone, по този начин и за Android, като оферират опция на рисковите пароли.

Още препоръки

По-долу сме споделяме някои препоръки от Techopedia за това по какъв начин може да се отбраните в допълнение.

Преглеждайте постоянно онлайн сметките и данните си, и изтривайте или деактивирайте всички сметки, които към този момент не употребявате или не са ви нужни. Проверете дали данните ви са били изложени на риск, като употребявате онлайн принадлежности, като да вземем за пример Have I Been Pwned.

Освен всичко това, считайте всеки линк в известия до вас за злоумишлен или заредена със злотворен програмен продукт, до момента в който не се потвърди противоположното. Винаги проверявайте самоличността на подателя и достоверността на известието, преди да отговорите или да предприемете каквото и да било деяние.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР