Експерти откриха връзка между недоспиването и самоубийството. Всички сме се

...
Експерти откриха връзка между недоспиването и самоубийството. Всички сме се
Коментари Харесай

Експерти алармират – открита е тревожна връзка между недоспиването и самоубийството!

Експерти откриха връзка сред недоспиването и самоубийството. Всички сме се сблъсквали с раздразнителността, която се появява при липса на сън. Но продължителният интервал на неприятен сън може да докара до доста по-сериозни последствия от това.

Експерти предизвестяват, че хората, които имат хронични проблеми със съня, са по-склонни да изпитват мисли за самоубийство.

 

Fox News Digital беседва за тази тревожна връзка с доктор Тафт Парсънс III, вицепрезидент и основен психиатър в CVS Health в Бирмингам, Мичиган.
Изследванията демонстрират, че 42% от американците са споделяли угриженост за психологичното си здраве. А 18% споделят, че са били измъчвани от мисли за самоубийство в някакъв миг през миналата година, съгласно Парсънс.

Той отбелязва, че самоубийството е доста комплициран развой с няколко пресичащи се рискови фактора.

„ Няма една-единствена причина за самоубийството – то е цялост от здравни фактори, дружно с други психосоциални променливи, които могат да усилят възможностите някой да отнеме живота си “, споделя той пред Fox News Digital.

Те могат да включват обществени фактори и фактори на околната среда. Като нескончаем стрес и правни и финансови проблеми, означи той.

Предишни контузии и психически здравословни проблеми – като меланхолия, разстройство, обвързвано с използването на субстанции, и сън – също могат да бъдат фактори.

„ С някои от тези фактори може да е по-трудно да се оправим, в сравнение с с други, само че търсенето на помощ за проблеми или разстройства на съня може да е стъпка към справяне с един евентуален рисков фактор “, сподели Парсънс.

Защо проблемите със съня усилват риска?

Недостатъчният сън може да окаже негативно влияние върху сериозни функционалности като вземането на решения, контрола на импулсите, качествата за решение на проблеми, регулирането на страстите и устойчивостта, означи Парсънс.

„ Когато човек се бори с дефицит на сън, това може да усили разнообразни неподходящи последствия за здравето, в това число сърдечни болести и диабет вид 2 “, сподели той. „ То може да докара и до увеличение на депресията и тревогата, като и двете могат да играят значима роля при самоубийствата. “

Според специалиста добре отпочиналите хора са по-добре готови да се оправят с провокациите на живота.

Те дейно се оправят със напрежението и да поддържат положителна настройка.

„ По-добрият сън може също по този начин да понижи импулсивността и прочувствената дисрегулация, като и двете могат да бъдат свързани със самоубийството “, сподели той.

Признаци на индуцирани от съня суицидни пристрастености

Хората, които имат суицидни пристрастености, постоянно демонстрират неочаквани промени в държанието си, споделя Парсънс. Те могат да включват нови проблеми със съня, като бодърствуване или прекомерно доста сън.

„ По същия метод преглеждаме отдръпването от другари и семейство, безразсъдните дейности или засилената приложимост на субстанции като предупредителни знаци “, сподели той пред Fox News Digital. „ Така че фокусирането върху неочакваната или нехарактерна смяна в съня е сериозният фактор, а не безусловно броят на нощите. “

Според Парсънс разпознаването на общите признаци на дефицит на сън е от решаващо значение, с цел да се спре той да пречи на психологичното здраве на индивида.

Когато хората са лишени от сън, те постоянно изпитват проблеми с концентрацията, паметта, вземането на решения. А също и с решаването на проблеми и регулирането на страстите и държанието.

„ Съсредоточаването върху неочакваната или нехарактерна смяна в съня е решаващият фактор. Лицата, които не са добре отпочинали, а може да изпитват и усложнения в регулирането на страстите си, са изложени на нараснал риск от неприятно взимане на решения и имат негативна дарба да се оправят дейно, когато са изправени пред неизпълним стрес “, предизвести Парсънс. „ Ако тези проблеми се появят ненадейно, изострят се или станат повтарящи се, те могат да демонстрират по-сериозни или скрити проблеми и да свидетелстват за проблем с психологичното здраве. “

Експертите предлагат на възрастните да спят сред 7 и 9 часа на нощ.

Кога да потърсите поддръжка

За тези, които се борят с провокациите на съня, специалистите предлагат да потърсят лекуване, когато не са в положение да се оправят сами с казуса.

„ Много хора неумишлено имат привички, които вредят на положителния сън, и по тази причина би трябвало да стартират с стратегия за хигиена на съня в продължение на няколко седмици “, предлага Парсънс. „ Ако забележите, че някой демонстрира предупредителни признаци за самоубийство, в това число неочаквани проблеми със съня, или други признаци, в това число промени в настроението или вербални сигнали, е значимо да се свържете с него, да проведете почтен диалог, да изразите угриженост и да му помогнете да се свърже с поддръжка “, сподели той.

Дори в случай че се окаже, че самоубийството не е в мислите, индивидът може да се почувства укротен, подсилен и омекотен от това, че някой е отделил време да се свърже с него и да го изслуша, означи Парсънс.

Не е належащо хората да чакат, до момента в който изпаднат в рецесия, с цел да потърсят поддръжка, акцентира той.

„ Има налични запаси, които оказват помощ за приоритизиране на благосъстоянието, без значение къде в спектъра на психологичното здраве може да попадне някой “, сподели той. „ Колкото по-рано някой се свърже с поддръжката и ресурсите, толкоз по-скоро може да се почувства по-добре и да увеличи цялостната си резистентност. “

Източник – Fox News/Превод:SafeNews

Още вести четете в категория Здраве

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР