Експерти от WWF България предупреждават, че рибата изчезва и то

...
Експерти от WWF България предупреждават, че рибата изчезва и то
Коментари Харесай

Изчезва рибата в световен мащаб заради замърсените води и свръх големия улов

Експерти от WWF България предизвестяват, че рибата изчезва и то в международен мащаб. Причината за това е замърсяването на водите, както и свръх огромния улов. През 2016 година потреблението на морска храна доближи най-високото си равнище на глава от популацията от над 20 кг на година.

Бургас

През последните години в Черно море се следи понижаване на запасите на промишлените типове риби. Основните аргументи за това са преуловът и замърсяването на морето.
Доц. доктор Елица Петрова - Павлова -директор на Институт по рибни запаси - Варна към ССА: По начало като характерен басейн ние имаме дребен брой промишлено значими типове. Основните това са калкан, трицона, барбуна, сафрид и паламуд.При всички тях се следи понижаване на техните популации през последните години два от типовете това са трицоната и калкана са квотирани типове т.е. Те са в регулация наложена от Европейската комисия.
Че няма риба ни алармираха и риболовците от Ченгене скеле при започване на сезона. Местните хора от селището не помнят такава година. До през днешния ден риболовците не могат да си обяснят повода и изобщо по какъв начин е изчезнала рибата.

Според специалистите за здравословно хранене рибата е една от най- потребните храни, която би трябвало да включим в менюто си най-малко веднъж седмично. Тя е богата и съдържа омега 3 мастни киселини, които организма на човек не може да създава и може да си набави само от рибата. Освен това тя е и скъп източник на фосфор, калций и желязо.

Яна Маркова - специалист по здравословно хранене: Това благосъстояние на потребни субстанции усъвършенства здравословния статус на организма и най- към този момент на сърдечно - съдовата система, на очите, на мозъка във всяко отношение. Народите, които употребяват повече риба всички знаем това са Северните нации, Япония и различен вид нации, които са океански страни са от челните места, където нямат ракови болести и инфаркти.
Много е значимо рибата, която консумираме да бъде прясна и да не е отглеждана в развъдници. Така ще сме сигурни, че тя не си е изгубила потребните свойства, витамини и минерали. Затова има няколко неща, по които проличава, че рибата не е замразявана.
Тодор Стойчев - продавач: По цвета, лъскавината, очите, хрилете се гледат. Трябва да са червени, а очите бистри.
Ако рибата продължи да понижава и ние не създадем нищо по въпроса за опазването им след години ще сме принудени да я изключим от менюто си, което ще се отрази на здравето ни. Затова специалистите поучават да опазваме води чисти, да не ловим риба в неразрешения размножителен интервал и по този начин ще помогнем за популацията им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР