Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг Топ 100:

...
Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг Топ 100:
Коментари Харесай

10-те най-иновативни университета в Европа

Експерти от Reuters изготвиха третия си годишен рейтинг " Топ 100: най-иновативните университети в Европа ".

Тази ранглиста разпознава и прави оценка просветителните институции, които имат максимален принос за развиването на науката, изобретяването на нови технологии и насърчаването на растежа на международната стопанска система.

 Снимка 355664
Източник:

1. Католическият университет в Льовен, Белгия

Най-големият и най-старият университет в Белгия е учреден през 1425 година от папа Мартин V. Пет години след основаването на общообразователното учебно заведение, папа Юджийн IV, открива тук теологическия факултет, който донася най-голямата популярност на университета.

Католическият университет в Льовен става интернационален център на философията на неотомизма. По време на двете международни войни огромни академични книгохранилища са унищожени, а някои от архивите са изгубени.

През 1946 година, под обща администрация, се основават две паралелни секции на университета - франкоезична и холандскоезична. А от от 1970 година има две обособени университета - валонски и фламандски.

 Снимка 355671

2. Имперски лицей в Лондон, Англия

От 1907 до 2007 година Imperial College е част от университета в Лондон. Отделянето на колежа като независимо образователно заведение е направено на 8 юли 2007 годинапо-случай стогодишнината от неговото учредяване.

Имперският лицей влиза в така наречен " златен триъгълник ", представляващ група от най-елитните английски университети. Сред тях са и световноизвестните Оксфордски и Кембриджски университети.

Традиционно Imperial College се включва в листата на най-престижните висши образователни заведения в света.

 Снимка 355666
Източник:

3. Университет Кеймбридж, Англия

The University of Cambridge е вторият най-стар университет във Англия. Основан е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд, а през днешния ден е едно от най-престижните учебни заведения в света. Слави се с най-строгите условия към претендентите за следване.

Сред хората, които по един или различен метод са свързани с Университета в Кеймбридж, има 88 носители на Нобелова премия. По този индикатор той заема едно от първите места измежду висшите образователни заведения в света.

4. Федерално политехническо учебно заведение в Лозана, Швейцария

Федералната политехническа школа в Лозана е учредена през 1853 година под името École Spéciale de Lausanne и е присъединена като механически факултет към държавната академия през 1869 гоидна.

Има статут на Технически университет от 1969 година и е считана за една от най-престижните просветителни институции в Европа. Често се съпоставя с Масачузетския софтуерен институт в Съединените щати.

За да започнете образование в бакалавърска степен не се изисква приемен изпит, а е задоволително да имат тапия за приключено приблизително обучение (например швейцарска матура и немски Abitur).

5. Университет Ерланген Нюрнберг, Германия

Университетът в Ерланген - Нюрнберг, е учредена от херцог Фридрих Бранденбург - Байройтски през 1742 година в Байройт, а през 1743 се реалокира в Ерланген.

В специфични здания са обособени анатомични, зоологически, физични и фармакологични институти и химическа лаборатория.

Други помощни институции на университета: болнични, хирургически, офталмологични и акушерски клиники, патоанатомични и физиологични институти, минералогичен кабинет, ботаническа градина.

В момента университетът образова повече от 40 хиляди студенти.

 Снимка 355667
Източник:

6. Мюнхенски механически университет, Германия

Техническият университет в Мюнхен, учреден през 1868 година, е единственият механически университет в Бавария и едно от най-големите висши образователни заведения в Германия.

Университетът обезпечава образование в 132 специалности. Заедно с типичните факултети по механически и естествени науки в него има и факултети по стопанска система, спорт и медицина.

В някои специалности преподаването се организира както на немски, по този начин и на британски език.

 Снимка 355665
Източник:

7. Манчестърски университет, Англия

Манчестърският университет е едно от най-значимите английски висши образователни заведения измежду фамозните " университети от червени тухли ".

Съвременната му конструкция поражда през 2004 година след обединяването на Института за просвета и технологии на Манчестърския университет (University of Manchester Institute of Science and Technology) и Манчестърския университет " Виктория " (Victoria University of Manchester).

В университета се образоват към 40 000 студенти, което го прави най-големия университет без филиали във Англия.

Според броят на обвързваните с университета носители на Нобелова премия - 25 души, той е на трето място след Оксфорд и Кеймбридж.

8. Мюнхенски университет " Лудвиг и Максимилиан ", Германия

Мюнхенски университет е учреден от херцог Лудвиг IX през 1472 година и назовав в негова памет и тази на крал Максимилиан I Йосиф.

В него се образоват над 50 000 студенти. Той е вторият по величина в Германия. Има 700 професори, 18 факултета и 160 специалности. В университета работят 12 300 чиновници.

Годишният бюджет на университета е към 1 милиард евро, а една трета от тези средства падат на университетската клиника.

 Снимка 355674

9. Технически университет на Дания

Университетът е учреден на 27 януари 1829 година от физикът Ханс Кристиан Оерстед.

Първоначално в него има единствено две специалности: естествени науки и механика.

До средата на ХХ век университетските здания са ситуирани в центъра на Копенхаген, само че заради неналичието на пространство през 1962-1974 година университетът е изместен в Люнгбю.

 Снимка 355668
Източник:

10. Висше техническо учебно заведение в Цюрих, Швейцария

Висшето техническо учебно заведение в Цюрих е учредено на 16 октомври 1855 година и е освен най-престижният университет в Швейцария, само че и един от най-хубавите университети в света.

Сред приключилите и преподавателите на университета са 21 носители на Нобелова премия, най-известният от които е Алберт Айнщайн, който получава отбичието за физика през 1921 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР