Експерти от регионалните здравни инспекции влизат в училищата. Те ще

...
Експерти от регионалните здравни инспекции влизат в училищата. Те ще
Коментари Харесай

Затлъстяването при децата: Едва 1/3 от учениците консумират всеки ден плодове и зеленчуци

Експерти от районните здравни инспекции влизат в учебните заведения. Те ще ревизират и оценят растежа и затлъстяването при 7-годишните деца. Ще мерят растеж, тегло, ще изследват храненето, физическата интензивност, както и факторите на фамилната и учебна среда, които въздействат върху хранителния статус на учениците.

Цената на затлъстяването ще възлиза на повече от 4 трилиона $ годишно

Националното изследване е четвъртото подред у нас по самодейност на Националния център за публично здраве и разбори и Световната здравна организация.

Ето и някои заключения от него:

едвам 1/3 от децата употребяват всеки ден плодове и зеленчуци измежду първокласниците всяко трето дете е с наднормено тегло

Според здравните специалисти децата знаят коя е здравословната храна, само че избират чипсове и вафли. Част от закуските в клас са тестени по тази причина все по-вече родители пращат домашна храна на децата си, споделят педагози.

Според специалисти родителите постоянно подценяват наднорменото тегло при децата

Относителният дял на девойки, които са със затлъстяване, се резервира дълготраен към 12%. При момчетата този % нараства до 16, за интервала 2008-2019 година, сочат последните данни.

Изследването на първокласниците от специалисти се организира в няколко европейски страни и ще продължи до края на месец май.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР