Eксперти от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/-София

...
Eксперти от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/-София
Коментари Харесай

Авария в канализацията довела до замърсяване на река Новачица

Eксперти от Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/-София направиха незабавна инспекция след получен сигнал за замърсяване на река Новачица .

При инспекцията са открити забележими промени в качеството на водата , които демонстрират съществуване на битови отпадъчни води, оповестиха от РИОСВ-София. В допълнение е изискана информация от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ , регион „ Изгрев “ към Столичната община и „ Софийска вода “ АД.

По време на инспекцията, представители на „ Софийска вода “ АД осведомиха, че сдружението извършва спешен план за замяна на десен слатински колектор в сектора сред улица „ доктор Любен Русев “ и болница „ Свети Наум “. Причината за повредата е сериозното компрометиране на колектора , породено от опустошения на дъното, изключително под административната постройка на болничното заведение. С оглед на риска от сриване на постройката, се постанова цялостна замяна на тръбите в засегнатия сектор , прецизират от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Въпреки това, от РИОСВ-София означават, че н е е получено съобщение от „ Софийска вода “ АД или Столичната община за повредата и отклоняването на отпадъчни води в река Новачица. Инспекцията е осведомена чак с лед постъпването на сигнал на 11 октомври , когато „ Софийска вода “ оповестява за нужните спешни дейности. Регионална инспекция за опазване на околната среда е наложила наложителни наставления на „ Софийска вода “ АД, изисквайки даване на цялостна информация за плана, всички разрешителни и утвърждения, времеви график за осъществяването и съобщение за прекратяване на отвеждането на отпадъчни води в реката.

Съгласно Закона за водите, кметът на общината е виновен за контрола върху построяването, поддържането и вярната употреба на канализационните мрежи. РИОСВ-София е дала наставления и на кмета на Столичната община да даде информация за ремонтните действия , ограниченията за минимизиране на замърсяването и периодите за довеждане докрай на плана.

Преди дни РИОСВ-София осведоми, че Община Перник ще бъде глобен а за несъблюдение на наставления във връзка със замърсяване на река Струма.

Изработват абстрактен план за скоростния път сред Монтана и София с тунел под Петрохан

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР