Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължават да

...
Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължават да
Коментари Харесай

Експертите на МААЕ все още не са получили достъп до покривите на АЕЦ Запорожие

Експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) не престават да чакат достъп до покривите на АЕЦ " Запорожие ", която е окупирана от съветските войски, съобщи ДПА.

Специалистите направиха спомагателни инспекции на централата при започване на тази седмица и откриха, че " няма забележими признаци за съществуване на експлозиви или мини ", се споделя в отчет на МААЕ, оповестен в четвъртък.

Въпреки това МААЕ продължава да изисква достъп до покривите на реакторите и техните турбинни зали, се споделя в известието, като се цитира генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси.

Експертите на МААЕ " не оповестяват да са чували детонации през миналата седмица, за разлика от миналата седмица, когато те бяха съвсем всекидневие ", съобщи Гроси.

МААЕ продължи да следи за съществуването на вода за обекта след разрушаването на язовир " Каховка " през юни и последвалото привършване на големия контейнер наоколо до централата.

" Екипът на МААЕ заяви, че наличните водни ресурси остават релативно постоянни, като равнището на водата понижава с към 1 см дневно заради потреблението и изпарението. Обектът продължава да разполага с задоволително количество вода за няколко месеца ", се споделя в отчета.

Украйна упрекна Русия, че е заложила експлозиви в атомната централа, а Москва на собствен ред упрекна Киев, че възнамерява да нападна централата с ракети и дронове камикадзе.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е под съветски надзор от началото на март 2022 година, малко след нахлуването на Москва. Всичките шест реактора са спрени от септември насам.

/СГ/
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР