Експерти от Института за пътна безопасност разкритикуваха Националния план за

...
Експерти от Института за пътна безопасност разкритикуваха Националния план за
Коментари Харесай

Експерти с критики по Плана за възстановяване в частта му за безопасността на пътя

Експерти от Института за пътна сигурност разкритикуваха Националния проект за възобновяване и резистентност на страната в частта му, касаеща сигурността на придвижване по пътищата.

Според тях е налице липса на експертиза в Държавната организация „ Безопасност за придвижването по пътищата “ и Агенция „ Пътна инфраструктура “ във връзка с пътната сигурност и устойчивото ръководство на пътната инфраструктура.

Допълват, че в проекта няма самостоятелен обособен раздел, който да третира тези въпроси и да даде цялостни ограничения за възстановяване на пътната сигурност, посредством внедряване на Интелигентни транспортни системи.

„ Към момента новите пътища и ремонтът на съществуващите пътища се свеждат единствено и само до полагане на първокласен асфалт и обезпечаване на условия за придвижване на МПС с пределно допустимата скорост. Това обаче по никакъв метод не прави новите и реновирани пътища безвредни “, разясняват пътните специалисти.

Те са на мнение, че придвижването с оптимално допустимата скорост без опция за предизвестие на водачите за пътно транспортно произшествие или промени в метеорологичните условия, води до внезапно увеличение на риска от ПТП и смъртността на пътя. Според тях към аргументите може да се добави и съществуването на остарели мантинели, които не дават отговор на актуалните условия и са тотално амортизирани.

Експертите разясняват, че тези условия на пътя се явяват незаконна немарливост от страна управлението на ДАБДП и АПИ.

„ В Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, липсва даже и една дума за този проблем, което потвърждава, че управлението им е пропуснало да заложи финансиране за създаване на такива защитни системи “, прецизират от Института за пътна сигурност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР