Експерти обикалят южния индийски щат Керала, за да събират проби

...
Експерти обикалят южния индийски щат Керала, за да събират проби
Коментари Харесай

Смъртоносен вирус в Индия: Изследват прилепи и плодове за нипа

Експерти обикалят южния индийски щат Керала, с цел да събират проби от прилепи и овощни дървета в район, където двама души починаха от вируса нипа, а проучванията на други трима са с позитивни резултати, съобщи Ройтерс.  

Щатът се бори с четвърто огнище на болестта от 2018 година насам. Вирусът, за който няма ваксина и се популяризира посредством контакт с телесни течности на инфектирани прилепи, свине или хора, убива до 75 % от инфектираните .

Kerala Health Minister Veena George on Wednesday confirmed another case of the Nipah virus (Bangladesh variant), taking the total number of infections in the state to five. As the state government has announced containment zones and restrictions to stop the spread of the virus,…
— The Tatva (@thetatvaindia)
" Тестваме хора... и в това време специалистите събират проби от течности в горски региони, които могат да се окажат център за разпространяването ", сподели пред Ройтерс почитан държавен чиновник в областта на опазването на здравето.

Проби от урина на прилепи, скотски изпражнения и недоядени плодове са събрани от Марутонкара - селото, в което е живяла първата жертва. То е ситуирано до гора, населявана от няколко типа прилепи.



Плодоядните прилепи в региона са дали позитивен резултат за съществуването на вируса нипа по време на епидемията през 2018 година

Здравните управляващи са в положение на нараснала зоркост. Установени са 77 души, при които има висока степен на риск от заразяване.

NEW DELHI:India's southern state of Kerala shut some schools, offices and public transport on Wednesday in a race to stop the spread of the rare and deadly Nipah virus, which has killed two people.…
— Samantha (@Samantha_eth__)
Близо 800 души са изследвани в последните 48 часа в региона, като двама възрастни и дете са настанени в болница за наблюдаване, откакто резултатите им били позитивни .

Учреждения, държавни здания, просветителни центрове и религиозни институции са затворени в девет обитаеми места, а публичният превоз е спрян в рисковия регион.



Съседните щати Карнатака и Тамил Наду подредиха да се вършат проби за гости от Керала, като възнамеряват да слагат в изолираност проявяващите признаци на грип.

Вирусът може да инфектира много животни, което основава опция за разпространяване. Той може да бъде предаден посредством директен контакт или консумация на инфектирана храна.

За първи път вирусът нипа е разпознат през 1999 година по време на зараза измежду свиневъди и хора, имали непосредствен контакт с животните в Малайзия и Сингапур.

Be aware be safe
— Pankaj Bhati (@Bhati0316)
Епидемиите са спорадични, а предходни инфекции в Южна Азия са свързани с консумация на артикули, инфектирани от екскременти на прилепи.

При първото експлоадиране на болестта в щата Керала починаха 21 от 23-ма инфектирани, а огнищата на инфекцията през 2019 година и 2021 година взеха две жертви.

През месец май следствие на Ройтерс сподели, че региони в Керала са измежду местата с най-голям риск в международен мащаб за експлоадиране на епидемии от вируси на прилепите. Това се дължи на изсичането на горите, което основава условия за по-близък контакт сред хората и дивата природа.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР