Експерти наблюдават застой на пазара на имоти вече повече от

...
Експерти наблюдават застой на пазара на имоти вече повече от
Коментари Харесай

Експерти наблюдават застой на пазара на имоти вече повече от година

Експерти следят застой на пазара на парцели към този момент повече от година. Броят на подписаните покупко-продажби понижава, дружно с преодоляването на инфлацията. Очаква се и повишаване на лихвения %, което в допълнение ще охлади пазара, осведоми БНР.

С към един %, от 2,6 на 100, каквато е междинната рента за ипотечен заем сега - до 3,6% в края на 2024 година, се чака да нарастнат заемите. И макар, че в процентно изражение покачването наподобява нищожно, в действителна стойност месечната вноска може да се трансформира в значителен дял от фамилния бюджет, споделя финансистът Десислава Николова и дава образец с условна сметка:

" В момента при тези условия – 100 000 евро за 10 година при междинна рента 2,6%, месечната погасителна вноска е в размер на 947,25 лева Покачване с 1%, дано да го сложим 3,6 на 100, към този момент погасителната става 993,55 лева ".

Затова специалистите поучават общият размер на отговорностите да не надвишава 30% от приходите на семейството. Това ще " застрахова " фамилния бюджет от повишаване на лихвата:

" Ако по този начин сме го изчислявали или сме си създали плановете в точния момент, би трябвало да сме спокойни. Данните все още сочат, че хората са платежоспособни. Разбира се, ще има и такива, които не са си създали добре сметките, само че не се чакат огромни и основни разтърсвания във връзка с общото качество на кредитния портфейл ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР