Експерти на варненското енерго изпратиха съвети към потребителите как да

...
Експерти на варненското енерго изпратиха съвети към потребителите как да
Коментари Харесай

Енерго про със съвети как да пестим ток

Експерти на варненското енерго изпратиха препоръки към потребителите по какъв начин да пестят ток през зимата.

Ето и препоръките:

- Изгасяйте лампите при излизане от стаята за по-дълго от 10 мин. Когато осветителните тела се употребяват за дълготрайно време е целесъобразно потреблението на енергоспестяващи лампи.

- Препоръчително е също да употребявате една по-силна крушка за сметка на две по-слаби.

- Използвайте енергоспестяващи осветителни тела. Те икономисват до 80% от електрическата енергия при относително същото равнище на осветяване.

- Имайте поради, че честото включване и изключване съкратява експлоатационния интервал на енергоспестяващата лампа.

- Флуоресцентните крушки (CFL или наричани още луминесцентни) обезпечават същото количество светлина като елементарните, само че употребяват една четвърт от силата, освен това траят към 10 хиляди часа. Това е най-малко 10 пъти повече спрямо елементарните крушки.

- LED крушките (светодиодното осветление) не съдържат нездравословни метали като живак, два пъти по-икономични са от CFL лампите и до 5 пъти по-дълготрайни (т.е. 50 пъти по-дълготрайни от обикновените). За разлика от луминесцентното осветяване, светодиодното не излъчва УВ и ИЧ радиация, не генерира никаква топлота и излъчва светлина единствено във забележимия за индивида набор.

- За външно осветяване изберете такова с вградени детектори, които го включват, когато има човек наоколо.

- За осветяване в топлия набор е целесъобразно да се избират крушки с характерности близки до 2700K, а за студена светлина – над 4000К. Животът на LED крушките е доста по-дълъг от останалите познати типове, а понижават по-ефективно сметките за електрическа енергия.

По калкулации на специалисти потребената електрическа енергия за осветяване в дома и офис пространствата възлиза на над 10% от общо употребяваното количество. Затова, в случай че желаем да понижим сметките си за ток, наред с избора на енергийно ефикасни уреди е добре да влагаме в модерни осветителни тела, които продължително понижават разноските ни за електрическа енергия, допълниха от Енерго про. / Moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР