Eксперти на РИОСВ-Велико Търново предадоха за лечение и последващи грижи

...
Eксперти на РИОСВ-Велико Търново предадоха за лечение и последващи грижи
Коментари Харесай

Спасиха забулена сова в безпомощно състояние във Великотърновско

Eксперти на РИОСВ-Велико Търново предадоха за лекуване и следващи грижи в избавителния център следващият предпазен тип птица в безпомощно положение.

Касае се за млад образец от типа Забулена сова (Tyto alba), която е открита от гражданин на с. Горна Липница , Община Павликени. Птицата няма забележими рани, само че при опит да бъде доближена, не прави опити за полет, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

По преценка на специалистите, птицата е превозена в Стара Загора . През тази година 32 птици в безпомощно положение за предадени на грижите на експертите от избавителния център.

Най-много са случаите на млади екземпляри и ранени птици от типа Бял щъркел (13) и Бързолет (3). Спасени са птици от типовете Малък ястреб, Обикновена кукумявка, Горска улулица, Обикновен мишелов, Горска ушата сова, Чухал, Черношипа ветрушка и други.
 Министерство на околната среда и водите
Малък воден бик и Черен щъркел са от по-рядко срещаните типове птици, за които е сигнализирана потребността от лекуване и грижи. Освен това, в центъра са изпратени млад образец таралеж и сухоземна костенурка.

Посочените типове за сложени под отбрана посредством Закона за биологичното многообразие. Те са избавени от Регионална инспекция за опазване на околната среда след сигнали на жители на „ зеления телефон “ на инспекцията.

Сигнали са подавани от поданици на съвсем всички общини на Великотърновска и Габровска области, като сезонен темперамент се следи при белия щъркел – края на пролетта и лятото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР