Експерти на ООН, включително специалният докладчик за състоянието на правата

...
Експерти на ООН, включително специалният докладчик за състоянието на правата
Коментари Харесай

ООН: Палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид

Експерти на Организация на обединените нации, в това число специфичният докладчик за положението на правата на индивида в окупираните палестински територии, обявиха през днешния ден в оповестено в Женева в взаимно изказване, че палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид, съобщи Франс прес.

 

" Оставаме уверени, че палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид ", пишат самостоятелните специалисти, упълномощени от Съвета по правата на индивида, само че които не приказват от името на Организация на обединените нации, в самия кипеж на войната сред Израел и " Хамас ". " Трябва да се работи неотложно.

 

Съюзниците на Израел също носят отговорност и би трябвало да работят неотложно, с цел да предотвратят поемането му по този пагубен път ", декларират специалистите.

 

Те показват " неизразим шок " от израелските въздушни удари против бежанския лагер " Джабалия ". Според тях това е " жестоко нарушаване на интернационалното право ".

 

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи през вчерашния ден, че израелските бомбардировки на палестинския бежански лагер " Джабалия " в линията Газа " могат да се приравнят към военни закононарушения ".

 

Атакуването на лагер, приютяващ цивилни, в това число дами и деца, съставлява тежко нарушаване на разпоредбите за пропорция и на разграничението сред бойци и цивилни ", обявиха специалистите, които считат, че бомбардировката на този лагер в доста стеснен и гъстонаселен регион може да е предизвикала " съгласно някои информации стотици жертви и ранени измежду палестинците ".

 

Експертите също по този начин приканиха за незабавното освобождение на " всички цивилни, държани в плен " след нападението против Израел на 7 октомври от страна на " Хамас ", палестинската ислямистка формация, която управлява линията Газа.

 

" Всички страни би трябвало да съблюдават отговорностите си според интернационалното филантропично право и правото в региона на правата на индивида ", подчертаха специалистите.

 

" Настояваме за филантропично преустановяване на огъня, с цел да се подсигурява, че помощта ще доближи до тези, които най-вече се нуждаят от нея. Прекратяването на огъня значи също по този начин, че могат да бъдат отворени каналите за връзка, с цел да се подсигурява освобождението на заложниците ", споделиха специалистите.

 

Според израелските управляващи невижданата офанзива на " Хамас " е лишила живота на повече от 1400 души, множеството от които цивилни.

Израел неотложно отвърна на удара с артилерийски обстрел и удари по въздуха на линията Газа. По данни на здравните управляващи на " Хамас " в линията Газа са починали до момента повече от 9000 души, в това число 3760 деца.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР