Експерти и доброволци обединяват усилия в името на природата край

...
Експерти и доброволци обединяват усилия в името на природата край
Коментари Харесай

WWF засажда нова гора край Стамболийски

Експерти и доброволци сплотяват старания в името на природата край река Марица

Бяла върба, черна и бяла топола, полски явен, черна елша, полски бряст, източен чинар и летен дъб – това са типовете, които екип на природозащитната организация WWF ще засади край река Марица. 12 000 фиданки и семена от дървесни типове, приспособени към изискванията на средата, ще вдъхнат нов живот на крайречна околност до град Стамболийски. Залесителният развой стартира утре и ще бъде съгласуван с характерностите на другите типове, а групи от въодушевени доброволци се приготвят да дарят своя труд в името на природата.

В тази връзка имаме удоволствието да Ви поканим публично да се присъедините към нашето събитие и да се запознаете от близко с работата на WWF по опазването на природата. Ще Ви чакаме на 21.11. (четвъртък) от 10:30 ч. на моста над река Марица при входа на Стамболийски откъм автомагистрала Тракия.

Защо са значими крайречните гори?

Заедно с община Стамболийски и локалния бизнес WWF цели да възвърне крайречна гора, която има значимо значение за цялостната екосистема. Крайречните гори са извънредно скъпи, тъй като укрепват крайбрежията и лимитират ерозията, гълтам праха, усъвършенстват качеството на водите, защищават от наводнения, а също и основават местообитания и биокоридори за доста редки растения и животни. Въпреки многочислените услуги, които дават, крайречните гори са унищожавани от епохи за освобождение на територии за пасища, обработваеми земи, създаване на насипи и други уреди. Това ги прави едни от най-редките и предпочитани за запазване горски местообитания.

Избор на дървесни типове

Правилното установяване на подобаващите типове е комплициран и виновен развой, учреден на дългогодишни проучвания и наблюдения на лесовъди, биолози и еколози. Експертите на WWF предизвестяват, че от залесяването има смисъл единствено когато са спазени някои съществени правила – наложително би трябвало да се вземат в поради климатичните особености, характерностите на почвата, естествената растителност на региона, произхода и типа на фиданките, както и локалното биоразнообразие.

„ Фиданките които ще бъдат засадени по брега на Марица, са подбрани съгласно спецификите на крайречните горски местообитания. WWF възстановява предпочитано местообитание от вида 91Е0, за което са присъщи черните елши, тополите, върбите, ясенът, дъбовете – всички те са подобаващи за алувиалните почви, а също и устоят на краткотрайни заливания “, разяснява Нели Дончева, основен специалист в процедура  „ Гори “ на WWF.

Залесяването  е на повърхност от 28 декара или колкото размерите на 66 баскетболни стадиони. Избраният терен се намира по дължината на река Марица, където в предишното са растяли богати на биоразнообразие крайречни гори.

Подготовка на терена

Десетки жители и фенове на природата дадоха отговор на апела на WWF и се включиха в акцията по почистването на терена, извършена преди да се пристъпи към залесяване. Ученици, фамилии с дребни деца и доста младежи поддържаха самодейността и дружно с специалистите събраха 120 чувала с боклуци. Те бяха извозени с камион, изпратен за задачата от община Стамболийски.

Като премия за добре свършената работа експертите от WWF изнесоха на доброволците открит урок по екология измежду природата. По време на опознавателна разходка край Марица доброволците се срещнаха с присъщите за региона птици, а също и с типичните крайречни дървесни типове. Те посетиха и местата, откъдето беше събран семенния материал за залесяването и видяха по какъв начин ще наподобява някой ден гората, която всички дружно сътворяваме.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР