Експерти и членове на Обществения съвет към ЦИК коментираха хипотезата

...
Експерти и членове на Обществения съвет към ЦИК коментираха хипотезата
Коментари Харесай

Хипотезите за избори през юни

Експерти и членове на Обществения съвет към ЦИК разясниха хипотезата подготвена ли е Централната изборна комисия за предварителни парламентарни избори и евровот в едно.

На ЦИК ще бъдат нужни два месеца за подготовка на възможни предварителни избори след издаването на декрет от президента. В момента тече подготовка за евровота, който ще бъде в интервала сред 6 и 10 юни. Това разяснява в ефира на „ Твоят ден ” Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

" Избори 2 в 1 значи цялата процедура по образуване както на гласуването с хартиени бюлетини, по този начин и гласуването с машини да се случи в един уикенд. При всички други хипотези, които се разискват в този момент, избори предварителни в случай че има вероятно парламентарни да бъдат 1 или 2 седмици след европейските избори значи двете акции за изборите както във връзка с политическите партии, както и във връзка с организацията от страна на ЦИК да се слеят, което не е добре софтуерно ", добави тя.

Тя добави, че избори 2 в 1 са по-лекия вид. " При него ще би трябвало още веднъж да се мине през процедура за трансформация на софтуера, с цел да се сложат в машините две бюлетини. Не мисля, че това би основало проблем ”, посочи Пенева.

Според Александър Андреев, някогашен ръководител на ЦИК, в случай че има изключителни избори за Народно събрание, те би трябвало да бъдат на друга дата, защото няма да има задоволително време за насрочването им и надлежно - спазването на 60-дневния срок, очакван по ИК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР