Експерт по националната сигурност хвърли бомбастична новина за аферата с

...
Експерт по националната сигурност хвърли бомбастична новина за аферата с
Коментари Харесай

Проф. Радулов: Бойко Рашков знае къде са отишли парите от АМ Хемус, но не може да го докаже

Експерт по националната сигурност хвърли бомбастична вест за аферата с милиони левове за Автомагистрала " Хемус ".

“Ще упорствам да се ревизира дали при случая с Божков страната е известена, ДАНС, какви ограничения е взела тя и в случай че не е взела ограничения - кой е отговорен за това. Съмнявам се, че банката не е уведомила съответните служби, защото това ги заплашва с лишаване на лиценз. По-скоро допускам, че която и да е, банката е уведомила службите. Интересно е какво се е случило по-късно ”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на Факти.бг проф. Николай Радулов, депутат от “Има подобен народ ” и специалист по национална сигурност.

“Интересно ми е някой разпоредил ли е да не работят, или в случай че са работили, какво са свършили, или в случай че са създали разбор, на кого са го дали, какъв е резултатът. Това са доста значими неща. Според мен ще доведат по натурален метод до извода, до който съм стигнал - че в момента ДАНС е една политизирана конструкция, която би трябвало да бъде деликатно изследвана и подменена със конструкция, която дава отговор на концепцията за ДАНС ”, съобщи той.

“Всеки може да бъде поканен от следствието или прокуратурата като очевидец ”, каза той във връзка викането на вътрешния министър Рашков като очевидец в прокуратурата по случая “Хемус ”.  “Видяхме, че и Борисов беше викан като очевидец и го разпитаха. Никой не е свещена крава, която не може да бъде пипната. Тук значима е повода. Причината според прокуратурата е, че Рашков е споделил, че знае в кого са отишли тези 54 милиона. Чета негови изявленията и стигам до умозаключение, че той е наясно къде са отишли, само че няма доказателства. Мисля, че по-скоро това е един жест на прокуратурата - да покаже какъв брой доста работи и по какъв начин всеки, който дръзне да ѝ прави бележки, си получава заслуженото ”, добави той.

Според проф. Радулов Бойко Рашков ще се яви на разпит, само че това няма да докара до нищо.

“Ние още не сме наясно какво се е случило с тези пари, този, в който са отишли, какво е направил с тях. Той може да не ги изпира сега, а да ги подава някъде - в някакъв сейф или да ги укрие в някакво място ”, добави той.

Проф. Радулов разяснява и Борислав Колев - главния очевидец по случая " Хемус ":  “Следва да бъде разпитан в правосъдно съвещание. Друг въпрос е дали е реализирано някакво единодушие във връзка с неговата роля в бъдещия развой. Доколкото разбирам той е уредникът на схемата, по която парите се взимат от банката и отиват някъде. В случая “КТБ ” главният уредник на огромното източване на пари от банката се явява предпазен очевидец. Лош метод е основният уредник да се яви предпазен очевидец, тъй като той е убедил останалите да влязат в схемата. Обикновено не се прави по този начин ”.

В международен проект сходни сделки се вършат не с главните уредници, а с хората от периферията, изясни той.

Според проф. Радулов мъчно ще се стигне до крайния адресат на парите.  “В такива схеми, когато става дума за толкоз доста пари, постоянно има бушони - междинни връзки, които се скъсват. Хората изчезват или стават недостъпни за проверяващите органи. Вероятно този случай е подобен и по тази причина тези, които са поставили парите в джоба си, евентуално доста не се тормозят. Съдя по претендента за предпазен очевидец - става дума за 54 милиона. Хора са убивани и за по-малко пари. Доколкото разбирам той не е охраняван все още, няма никакви похищения във връзка с него. Тоест тези, които са получили парите, са спокойни, че разказът му ще стигне единствено ненапълно ”, разяснява той.

Според проф. Радулов е нужна промяна в специфичните служби, която би трябвало да се случи на първо място на управническо ниво.

“Управленският състав на службите се политизира. Всички тези хора по един или различен метод са свързани с някогашните ръководещи ”, уточни той и посочи, че тези промени в службите не би трябвало да доведат до ново политизиране, а до деполитизация, пише dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР