Експерт даде коментар за тавана на надценката на основните храти,

...
Експерт даде коментар за тавана на надценката на основните храти,
Коментари Харесай

Маргаритов: Таван на надценката е най-лошото решение, правителството бездейства

Експерт даде коментар за тавана на надценката на главните храти, който служебният кабинет обмисля.  

Служебното държавно управление се пробва да си измие ръцете за своето безучастие в последните два месеца, като прибута топката и след дълги размишления установи, че това не става със закон. Таван на надценката е допустимо най-лошото решение, тъй като това палиативна мярка. Това заяви бившият зам.-министър на стопанската система Димитър Маргаритов в студиото на " Денят ON AIR ".

" Въвеждането на таван на надценката, даже и единствено до 10%, ще отвори опцията да се вдигнат цените с още 5%, без да има проблем да се потвърди писмено, че надценката е тази ", изтъкна Маргаритов.

" Виждаме заиграване, едно нищо, което основава предпоставки да бъдат упреквани хората, които ще влязат в идващия парламент, за решенията, които те ще вземат. Над 80% от българите към този момент свиват своето ползване, тъй като не могат да си разрешат артикули от първа нужда. Има сериозен публичен напън, който ще продължи да ескалира. Той се дължи главно на това, че от февруари се изяснява за ограничения, неща, които ще се вършат. Минахме през всевъзможни вариации. Накрая имаме уебсайт, в който има информация, известна от предходната година ", сподели някогашният началник на КЗП пред Bulgaria ON AIR.

" Някои могат да гледат ценовите нива и това да ги подтиква да вдигнат цените, в случай че се окаже, че техните цени са под междинните ", изрази безпокойство Маргаритов. По думите му няма да има търсения резултат, само че може да докара до различен резултат - да се стигне до цялостен безпорядък на пазара.

" Работещо решение би може да бъде открито. Това демонстрират другите модели ", счита гостът.

" Ако държавното управление беше провело разговора, който беше обявен през октомври предходната година и се беше стигнало до подобен на френския модел - договаряне на избрана продуктова група артикули, можеше да се получи нещо сходно. Таван на цените би могъл да бъде въведен по този метод ", изясни Маргаритов. Той изрази вяра за фактор, който да проучва проблемите и да предложи работещи оферти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР