Експериментът е известен под абревиатурата TMAH и е част от

...
Експериментът е известен под абревиатурата TMAH и е част от
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА Кюриосити извърши успешно дългоочакван експеримент за търсене на органични вещества

Експериментът е прочут под абревиатурата TMAH и е част от инструмента SAM (Sample Analysis at Mars). TMAH е редуциране от тетраметиламониев хидкроксид – специфичен химикал, благодарение на който материалът бива подложен на разбор. На борда на марсохода има два контейнера с химикал, което значи, че НАСА може да организира опита още единствено веднъж. 

Но по всичко наподобява, че първият разбор е завършил наред! За разтълкуването на резултатите обаче ще са нужни няколко месеца, тъй че ще мине време, преди да разберем какво е разкрил “Кюриосити ”.

Междувременно през миналия уикенд марсоходът извърши и някои значими спомагателни задания. Съвместно с руско-европейската задача “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, която прелетя над мястото на работа на “Кюриосити ”, марсоходът организира атмосферни наблюдения. Навигационната камера беше ориентирана към ръба на кратера Гейл, с цел да търси прахови вихрушки, а също по този начин бе извършено разчистване на колоната на газовия хроматограф за по-нататъшни опити. 

За повече информация: НАСА, Ленърд Дейвид

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР