Експеримент показва, че тази функция отказва точно там, където би

...
Експеримент показва, че тази функция отказва точно там, където би
Коментари Харесай

Системата за аварийно спиране се оказа безполезна при по-висока скорост

Експеримент демонстрира, че тази функционалност отхвърля тъкмо там, където би била най-полезна 

Повечето нови транспортни средства, продавани в наши дни на главен пазар като Съединени американски щати, са оборудвани общоприетоо със система за автоматизирано спешно прекъсване (АЕВ). Всъщност 20 огромни производители на коли, представляващи над 99% от американския авто пазар, се съгласиха да включат АЕВ в главното съоръжение на своите модели от септември 2022 година, написа

Самата технология употребява радар, камери или LiDAR за забелязване на рискови обстановки на пътя, като доста понижава конфликтите откъм гърба. Американската автомобилна асоциация (ААА) обаче поиска да разбере по какъв начин тези системи работят при сюжети с по-висока скорост, където може да са най-полезни. Оказва се, че технологията действа единствено при най-елементарните обстановки на пътя.

ААА тества с по-висока скорост системите в четири транспортни средства - Ford, Honda, Chevrolet и Toyota, за да види дали могат да предотвратят конфликт откъм гърба, когато е евентуално да аргументи повече вреди, и също по този начин организира проби, с цел да дефинира дали АЕВ системите биха могли да предотвратят злополука на Т-образно кръстовище.

Организацията тества системите в два сюжета, като транспортните средства, преминаващи напряко през кръстовището, се натъкват на пресичащо пътя им транспортно средство и когато завиващото наляво транспортно средство се движи по пътя на насрещно идващия автомобил. Това са най-смъртоносните типове злополуки в Америка и съставляват 39,2% от общите смъртни случаи при произшествия с присъединяване на две пътнически транспортни средства, по време на които ударното транспортно средство не е напуснало пътното платно.

Резултатите несъмнено са разочароващи. При скорост от 30 благи в час (48 км/ч) системата АЕВ предотврати 17 от 20 конфликта, което прави 85%. В случаите, в които въпреки всичко се стигна до удар, скоростта беше снижена с 86%. При 40 благи в час (65 км/ч) обаче системата предотврати единствено 6 от общо 20 опита, което прави 30%. А скоростта при удара беше понижена с 62%.

И в двата разновидността на тестванията на Т-образно кръстовище АЕВ не съумя да предизвести лидера, да понижи скоростта на транспортното средство и да избегне злополуката. Затова и от ААА препоръчаха на производителите на коли да положат повече старания за планиране на системите, за да може те да се оправят по-добри при произшествия. В същото време водачите би трябвало да бъдат наясно с рестриктивните мерки на техните транспортни средства и да не разчитат, че сходни системи сами ще ги спасят от случай.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР