Експат капитал пусна взаимен фонд на паричния пазар, който ще

...
Експат капитал пусна взаимен фонд на паричния пазар, който ще
Коментари Харесай

Експат пусна фонд алтернатива на депозита с очаквана доходност от 3.5%

" Експат капитал " пусна съвместен фонд на паричния пазар, който ще влага в краткосрочни скъпи бумаги с висок кредитен рейтинг. Финансовата група се пробва да хване вълната на покачвания интерес към този вид фондове, които стават все по-търсени поради към момента нулевите лихви по депозитите. Доказателство за това са и активите на " Експат евро ликвидност ", както е името на фонда. За малко време те са достигнали 1.7 млн. евро, а Комисията за финансов контрол е издала позволение за образуване на фонда при започване на април. Той ще се управлява от " Експат асет мениджмънт ".Минималната сума за инвестиция е 1000 евро, а таксите за покупка и назад изкупуване са нула %. Ако противоположното изкупуване е преди 12-тия месец, колкото е целесъобразния небосвод, има такса от 0.5%. Разходите на фонда, които ще се приспадат като такса от активите, са 0.9% годишно.

" Експат капитал " пусна съвместен фонд на паричния пазар, който ще влага в краткосрочни скъпи бумаги с висок кредитен рейтинг. Финансовата група се пробва да хване вълната на покачвания интерес към този вид фондове, които стават все по-търсени поради към момента нулевите лихви по депозитите. Доказателство за това са и активите на " Експат евро ликвидност ", както е името на фонда. За малко време те са достигнали 1.7 млн. евро, а Комисията за финансов контрол е издала позволение за образуване на фонда при започване на април. Той ще се управлява от " Експат асет мениджмънт ".

Минималната сума за инвестиция е 1000 евро, а таксите за покупка и назад изкупуване са нула %. Ако противоположното изкупуване е преди 12-тия месец, колкото е целесъобразния небосвод, има такса от 0.5%. Разходите на фонда, които ще се приспадат като такса от активите, са 0.9% годишно.

Очакваната брутна рентабилност за година е 3.5%, показват от ръководещото сдружение, до момента в който по банковите депозитите междинната рента към момента е под 1%. На банковия пазар сега оптималните лихви в обособени оферти са в границите на 2%, като те се оферират, в случай че парите се заключат за най-малко двегодишен интервал.

" Фондът е подобаващ за вложители, които търсят краткосрочна отбрана от инфлацията и опция на банковите депозити, както и за ръководство на краткосрочна фирмена ликвидност ", разясниха от ръководещото сдружение. Като цяло в България се оферират малко краткосрочни и ликвидни други възможности на депозита - фондовете в тази категория са над 10, като активите единствено на българските са за над 300 млн. лева, демонстрират калкулации на " Капитал ", на база данните от Българската асоциация на ръководещите сдружения.
Реклама
Инвестициите във взаимни фондове са освободени от налог облага, само че за разлика от банковия депозит по тях няма държавна гаранция. Очакваният междинен кредитен рейтинг на фонда на " Експат капитал " е А-, до момента в който на България е BBB, което е с две степени по-ниско, показват от компанията.

Към края на предходната година фондовата промишленост в България ръководи активи за над 8 милиарда лева, като получи стабилен подтик точно през последните години на ниски лихви.

" Експат капитал " и " Експат асет мениджмънт " имат едни от най-разнообразните портфейли от артикули - от борсово търгувани фондове по районни показатели и Sofix, през ETF за злато, АДСИЦ за парцели до фонд за вложение в изкуство. Основни акционери във финансовата група са някогашният министър от ръководството на Национална движение „Симеон Втори" и тройната коалиция Николай Василев и Никола Янков, който беше негов зам.-министър на стопанската система през 2001-2003 година, и на превоза - през 2003-2005 година
Свързани публикации Българите усилват каузи си във взаимни фондове за сметка на депозита, само че с малко 20 април 2023, 14:30 Данъци 2023: Как се заявяват вложенията в акции 31 март 2023, 10:39 " Моят Капитал ": Кешът може да е новият стопанин 9 март 2023, 16:00 Имот в портфейла - има смисъл 22 февруари 2023, 15:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР