Екскурзовод от Бургас вече втори месец ходи от институция в

...
Екскурзовод от Бургас вече втори месец ходи от институция в
Коментари Харесай

Екскурзовод без помощ за безработица, губи се един ден трудов стаж

Екскурзовод от Бургас към този момент втори месец върви от институция в институция, с цел да потвърди, че има нужния брой направени дни, които да й подсигуряват обезщетение при безработица.

София Пенева подала документи за парична помощ при започване на октомври месец, само че поради неточност в трудовата й брошура, от НОИ-Бургас отказали да я включат в листата на имащите право. Жената твърди, че макар писмата, които писала, все още няма съответен отговор, а срокът за обжалване на отхвърли на обществената институция изтича.

" Подадох си документите още октомври месец. Изчислихме, че имам тъкмо 12 месеца и имам право на обезщетение. Получих отвод след към 2 седмици и направих несъгласие. Отказват ми и повторно, тъй като имам непълен стаж в границите на 18 месеца. Не ми доближава един единствен ден ", споделя София пред NOVA.

Добавя, че при овакантяване на едната си работа вместо в трудовата брошура да има написан един месец - има месец и един ден. Този ден е разполагаем в трудовата брошура, само че не и в документите на Национален осигурителен институт.

" Ако знаехме за този ден, допускам, че работодателят ми щеше да направи жест и да ме води на работа още един или два дни, с цел да мога да получа помощ " споделя още София.

" Една от служителките на Национален осигурителен институт ми сподели, че въпреки всичко ще оцелея. Положението е тежко за всички, само че ние екскурзоводите не сме обезщетени по никакъв метод ", сподели тя.

" Според нас няма неточност. Право на обезщетение имат избрани лица отговарящи на дадени критерии. Ако дамата счита, че някой от работодателите й е позволил неточност, то ние бихме могли да правим инспекция ", споделя Велка Тодорова, Национален осигурителен институт.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР