Ексклузивно пред SafeNews! Проговарят дъщерите на единия от задържаните в

...
Ексклузивно пред SafeNews! Проговарят дъщерите на единия от задържаните в
Коментари Харесай

Ексклузивно пред SafeNews! Проговарят дъщерите на един от задържаните в Судан българи: Държавата не си мърда пръста за нашия баща…

Ексклузивно пред SafeNews! Проговарят дъщерите на единия от арестуваните в Судан българи. След обявата на SafeNews за двамата арестувани българи, с медията ни се свързаха роднините на единия от арестуваните, Димо Колев. Дъщерите му приказват само пред  SafeNews.

Двамата българи  водач и монтьор, са работили във компания, която се занимава със селскостопанска авиация, напомня SafeNews. Двамата са на по 70 години.

Задържането на двамата е станало в средата на декември в град Уад Мадани, южен Хартум, когато градът е бил високомерен от военна секта „ Сили за бърза поддръжка “ (RSF). Това е някогашна част от армията на Судан, която след това се отделя. И се трансформира в опозиционна единица.

По първична информация българите са упрекнати, че са водачи към суданската войска.

Очаква се двамата да бъдат предадени на българското консулство в Египет. Не е ясно обаче по кое време ще стане това.

Ето какво споделя едната щерка на Димо Колев, която живее в Плевен.

При Поля Колева идват трима служители на реда от 2-ро РПУ Плевен, които са я уведомили, че татко й Димо Колев е арестуван. Това, което ѝ се обяснява като информация, съгласно протокола, възложен ѝ за автограф от служителите на реда е следното:

На 16-ти декември двамата са тръгнали за зареждане на гориво. Тогава на мястото, на което са се намирали, нахлува фракцията „ Сили за бърза поддръжка “ (RSF) и ги задържа. Скоро по-късно те са преместени от града, в който са арестувани. И сега се намират в столицата на Судан, Хартум.

Никой досега не е дал информация на роднините на двамата българи за действителната причина за задържането им.

Според описа на Поля Колева, татко й се намира в Судан от месец ноември 2023 година. И по думите ѝ, няма безусловно никакво прикосновение с армията или военните. Той е чиновник на селскостопанска авиация. И в Судан се е намирал като частно лице, с цел да „ си изкара някой лев “, споделя тя пред SafeNews.

След като никой не се свързва с роднините на двамата българи, с цел да им даде информация, Поля и сестра ѝ Веселка звънят до Министерство на външните работи и до Посолството на България в Египет, отговорно за българите в Судан. Писали са и имейли до Червения кръст там.

Информацията, която получава Поля от Министерството на външните работи, когато се свързва с тях, е че двамата се намират в хотел, на несъмнено място. Което опонира на в началото предоставената информация от източника на SafeNews, че се намират в затвор.

„ Заставам зад думите си и ще ги потвърдя в случай че би трябвало 100 пъти “, декларира за парадокса Поля.

„ Освен това те са държали висок звук на сестра ми, на племенницата ми… И аз споделих, че няма да разреша това “, споделя Поля Колева.

Името на дамата, с която Поля е разговаряла от Външно министерство, е Христина. Фамилията ѝ дъщерята на Димо Колев не знае. Служителката на министерството поучава роднините да не оповестяват никаква информация на който и да е, „ с цел да не заплашват живота на арестуваните българи “. Затова и до този миг двете дъщери на Димо мълчат.

За обявата на SafeNews, Веселка схваща от дамата, която живее на фамилни начала с татко й. Чийто наследник, ровейки се из интернет, попада на написаното в публикацията. Така двете дъщери се свързват с медията и сами пожелават да дават информация за всичко, което знаят. С вярата, че давайки се публичност на случая, това би могло да помогне на съответните институции да се засилват в опитите двамата българи да бъдат освободени и изтеглени в страната си.

„ Аз им дадох обещание, че няма да давам никаква информация. Но тъй като нищо не се случва, взех решение да дам публичност. Защото татко ми не е добре здравословно “, споделя смутена и обезпокоена Поля Колева.

 

„ Снощи се чух с татко ми, той има проблем с окото, има перде, и се тормозя по какъв начин е “, споделя и другата щерка на Димо Колев, Веселка.

На нея посланикът в Кайро споделя, че двамата българи нямат достъп до средства за връзка.

„ Но аз му споделих, че се слушам с татко ми, дават му телефон, по който да приказва, даже и за малко. И за мен това е цялостна неистина “, споделя тя.

За последно Поля е разговаряла с посланика в Кайро на вчерашния ден, 16 януари. И той е споделил, че няма информация по случая.

До момента роднините на Димо и Петър не знаят какво се случва с тях. И дали се работи по въпроса за това да се приберат в родината си.

Тревогата в обезпокоените близки пораства с всеки минал ден. И с всеки минал ден те от ден на ден губят религия в заинтересоваността на страната си двамата да се приберат вкъщи.

Защо нещата не престават да са в застой и за какво всичко все по-убедително стартира да наподобява на безхаберие, свое пояснение има Веселка:

„ Аз си го изяснявам по този начин: Защото двамата българи са на възраст – 70 години – тъй че за какво страната би трябвало да си мръдне пръста, с цел да направи нещо за тях?! “, промълвява с трептящ глас и мъка младата жена.

Конфликтът сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка

RSF трансфораха елементи от суданската столица Хартум във военни зони и провалиха подкрепяния от интернационалната общественост проект за въвеждане на гражданско ръководство след траяли години наред безредици и въстания в страната.

Двете враждуващи фракции си поделят властта в Хартум след военния прелом през 2021 година, който разпусна ръководеното от цивилни жители преходно държавно управление, въведено след рухването на диктатора Омар ал-Башир през 2019 година

SafeNews изпрати публично питане до Министерство на външните работи в България и посолството на България в Египет, отговорно за българските жители в Судан. До момента няма постъпила информация по случая.

Още вести четете в секции България и Свят

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР