Ексклузивно-Китай ще стартира нов държавен фонд от 40 милиарда долара за стимулиране на производството на чипове, твърдят източници

...
От Джули Джу, Кевин Хуанг, Йелин Мо и Роксан ЛиуХОНКОНГ/ПЕКИН
Коментари Харесай

От Джули Джу, Кевин Хуанг, Йелин Мо и Роксан Лиу

ХОНКОНГ/ПЕКИН (Ройтерс) - Китай е готов да стартира нов държавен инвестиционен фонд, който има за цел да събере около 40 милиарда долара за своя полупроводников сектор, казаха двама запознати с въпроса, докато страната увеличава усилията си да догони САЩ и други конкуренти.

Вероятно това ще бъде най-големият от трите фонда, стартирани от Китайския инвестиционен фонд за индустрията на интегрирани схеми, известен също като Големия фонд.

Неговата цел от 300 милиарда юана (41 милиарда долара) надминава подобни фондове през 2014 г. и 2019 г., които според правителствените доклади са събрали съответно 138,7 милиарда юана и 200 милиарда юана.

Една от основните области на инвестиции ще бъде оборудване за производство на чипове, каза един от двамата души и трето лице, запознато с въпроса.

Президентът Си Дзинпин отдавна подчерта необходимостта Китай да постигне самодостатъчност в полупроводниците. Тази необходимост стана още по-неотложна, след като Вашингтон наложи редица мерки за контрол на износа през последните няколко години, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да засили военния си капацитет.

През октомври САЩ въведе широкообхватен пакет от санкции, който отряза достъпа на Китай до съвременно оборудване за производство на чипове, а съюзниците на САЩ Япония и Холандия предприеха подобни стъпки.

Новият фонд беше одобрен от китайските власти през последните месеци, казаха двама от хората .

Министерството на финансите на Китай планира да допринесе с 60 милиарда юана, каза един човек. Други сътрудници не можаха да бъдат открити веднага.

Всички източници отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите бяха поверителни.

Информационната служба на Държавния съвет, която обработва медийни запитвания от името на правителството , Министерството на финансите и Министерството на промишлеността и информационните технологии не отговориха незабавно на исканията на Ройтерс за коментар.

Големият фонд също не отговори веднага на исканията за коментар.

ИНВЕСТИЦИИ ДО ДАТА

Процесът на набиране на средства вероятно ще отнеме месеци и не е ясно кога ще бъде стартиран третият фонд или дали ще бъдат направени допълнителни промени в плана, казаха първите два източника.

Поддръжниците на предишните два фонда на Големия фонд включват министерството на финансите и държавни организации с дълбоки джобове като China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation и China Telecom.

През годините Big Fund предостави финансиране на двете най-големи леярни за чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, производител на флаш памет и редица по-малки компании и фондове.

Въпреки тези инвестиции китайската индустрия за чипове се бори да играе водеща роля в глобалната верига за доставки, особено за усъвършенствани чипове.

ИНВЕСТИЦИОННИ МЕНИДЖЪРИ

Големият фонд обмисля наемането на поне двама институции да инвестират капитала на новия фонд, казаха тримата души.

Няколко високопоставени служители и бивши служители в SINO-IC Capital, единственият мениджър на първите два фонда на Големия фонд, са били разследвани от китайските анти -орган за присаждане от 2021 г.

Въпреки това се очаква SINO-IC Capital да остане един от мениджърите на третия фонд, казаха двама от хората.

SINO-IC Capital не отговори веднага на искане за коментар.

Китайски официални лица също се свързаха с China Aerospace Investment, инвестиционното подразделение на държавната China Aerospace Science and Technology Corporation, за да обсъдят да бъдат един от мениджърите, казаха двама от хората.

China Aerospace Investment не отговори веднага на искане за коментар.

($1 = 7,2901 китайски юана)

(Докладване от Джули Жу, Кевин Хуанг, Йелин Мо и Роксан Лиу; Редактиране от Sumeet Chatterjee и Edwina Gibbs)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР