Ексклузивна среща с първия български пилот, приключил първоначалното си обучение

...
Ексклузивна среща с първия български пилот, приключил първоначалното си обучение
Коментари Харесай

Ексклузивна среща с първия българин, обучен да пилотира F-16


Ексклузивна среща с първия български водач, завършил първичното си образование на F-16 в Америка.

Капитан Александър Велинов лети в авиобаза „ Граф Игнатиево “ от 2014 година Като множеството водачи летенето за него е сбъдната фантазия.

„ Готвил съм се от дребен и като цяло към това съм се стремял “, споделя кап. Велинов.

Снимка: bTV


От лятото на 2021 година Велинов е изпратен да се образова да лети на F-16 в база на националната армия в Тусон, щата Аризона.

Миналата седмица курсът му за привикване на американския изтребител завърши сполучливо и той стана първият българин, усвоил F-16.

„ Разликата сред F-16 и МиГ-29 е, че с джойстик, който е в профил и ръководството е доста по-чувствително и по-прецизно по-малко мощен от МиГ-29, с който ускорението действително е по-голямо. F-16 на възраст е съпоставим с MиГ-29, само че е осъвременен доста пъти, което доста усъвършенства качеството и опциите му. Радарът на самолета е с по-добри благоприятни условия, в сравнение с този, с който разполагаме и ракетите, които употребява, също са доста по-нови “, споделя още Велинов.

Алек Велинов е един от двамата бойни водачи в родната авиация който минава непосредствено от витлов аероплан на изтребител МиГ -29.

Снимка: bTV


" МиГ-29 постоянно е бил мечтаният аероплан и аз доста се веселя, че имам опцията да хвърча на него. Той ми даде една постоянна основа и с помощта на това съумях по-лесно да мина на F-16. Не не бих споделил, е е мъчно се минава на F-16, тъй като по американската стратегия ти към този момент имаш опит на предходните им образователни самолети. Така че по-късно разликата е просто да свикнеш с новия аероплан. Те не го възприемат като обучаване на нов аероплан, а просто преход ", изясни летецът.

В Аризона българинът към този момент е достигнал 70 часа във въздуха на F-16, от тях 40 са независими полети.

Снимка: bTV


" В множеството случаи водачите са подготвени за независим полет още след първите няколко полета и е въпрос на привикване с новата техника с по- разнообразни процедури, тъй че това не е огромно ходило там. В развой на цялата стратегия има избрани стъпала, които би трябвало да преминеш за всеки тип подготовка и в случай че имаш усложнения да преминеш, може да се наложи да повториш задачата, само че имаш избран брой опити. Ако не успееш да се оправиш, биваш отстранен. Едни от най-важните качества са огромна адаптивност и еластичност, с цел да свикнеш с новите условия. Основната разлика идва от натовареността на въздушното пространство на Съединени американски щати, което изисква доста повече процедури. Подготовката за полета е по- мъчно от тази позиция че действително от излитането до кацането има доста повече порти, през които би трябвало да минеш на избраните стадии. Тук при нас като летиш, си самичък в дадената зона и няма потребност да се притесняваш от трафик и други неща ", споделя Велинов.

Снимка: bTV


Какво е отношението към българските водачи?Общо осем са там.

" Бих споделил че отношението е доста позитивно, тъй като до момента не всички от тях са се срещали с българи и несъмнено се радват, че това е една нова страна, с която да имат опция да работят ", споделя още летецът.

Това че капитан Велинов е приключил първи курса за привикване концентрира върху него доста очаквания и това му работи мотивиращо.

“Определено е изключително възприятие на огромна отговорност. Фактът, че до известна степен аз ще съм най-опитният най-малко до несъмнено време, уповавам се да опровдая упованията предоставени на мен”, споделя той.

Капитан Велинов ще се завърне още веднъж в Съединените щати, с цел да продължи подготовката си с останалите сътрудници и ще се завърне дружно с първите F-16 блок 70, с цел да продължи да лети на новия военен аероплан на България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР