Екрем Имамоглу спечели повторните избори за кмет на Истанбул с

...
Екрем Имамоглу спечели повторните избори за кмет на Истанбул с
Коментари Харесай

Истанбулската грешка на Ердоган

Екрем Имамоглу завоюва повторните избори за кмет на Истанбул с 54 % по отношение на 45-те на съперника му Бинали Йълдъръм от ръководещата AKP на Ердоган.

" Победителят в тези избори не е един човек, партия, група или сегмент от обществото. Печелят цялостен Истанбул и цяла Турция, " разгласи спечелилият в повторните избори за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу. Кандидатът на опозиционната партия завоюва безапелационно откакто доста по-близката му и оспорвана победа през март беше анулирана под напън на президента Ердоган.

Ходът на Ердоган се оказа неприятно преценен - повторните избори трансфораха до този миг съвсем непознатия отвън Истанбул Имамоглу в различен облик на президента на национално равнище и дадоха нов живот на опозицията, в и отвън Народното събрание, счита да вземем за пример в. Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Колко е значим Истанбул

След като Партията на развиването (AKP) изгуби изборите в редица значими метрополитни градове през март, Ердоган реши да оспори резултатите в най-важния от тях - Истанбул. Бившата столица на Османската империя не е просто най-населеният град и най-големият стопански център в страната, отговарящ за 31% от турската стопанска система. Истанбул е и значим знак персонално за президента Реджеп Тайип Ердоган и поддръжниците му. Главоломната политическа кариера на Ердоган стартира преди 25 години с избирането му за кмет на Истанбул. Той постоянно декларира, че не можеш да управляваш Турция, без да контролираш Истанбул.

" Изглежда Анкара даде комфортен политически трамплин на Имамоглу и CHP за бъдещото им присъединяване в избори на национално равнище, " обобщава пред Капитал Марк Пиерини, специалист по турска политика в тинк-танка Carnegie Europe. Отмяната на мартенските изборни резултати, в които 49-годишният претендент на републиканската съпротива Екрем Имамоглу завоюва с едвам 13 000 гласа, се оказа извънредно неправилна сметка за турската власт. Ако концепцията им е била, че на новите избори тези 13 хил ще бъдат стопени, то те бяха в трагична неточност.

Имамоглу завоюва наново с съвсем 800 000 гласа предненина. Гражданите на Истанбул потвърдиха, че не харесват методите на централната власт. Така Ердоган подари мощен политически разказ на опозицията си и издигна претендента ѝ до национална популярност и поддръжка.

" Това е най-лошата загуба за Ердоган в политическата му кариера. Тя ще вдъхне нови сили на републиканската CHP и на парламентарната съпротива - те управляват всички значими градски центрове в Турция, " декларира ръководителят на истанбулския тинк-танк Edam Синан Улген пред FT.

Възможните ходове на Ердоган

Кандидатът на Ердоган Бинали Йълдъръм и самият президент поздравиха Имамоглу за успеха му бързо и този път не я оспорват. Загубата в Истанбул не наподобява като непосредствена опасност за властта: идващите избори в страната са чак през 2023 година - до тогава властта на Ердоган си остава съвсем неограничена.

Това обаче не значи, че Ердоган, който е на власт в една или друга форма в последните 25 години и си построи съвсем безспорна власт в Турция, няма и други по-незабавни проекти за деяние по отношение на Имамоглу.

Откакто стана ясно, че анулацията на изборния резултат внезапно усили поддръжката за Имамоглу в обществото, обществено се разискват ограничения за контролиране на властта на кмета на Истанбул. Така Имамоглу може да се окаже без бюджет, нужен за ефикасното му ръководство или без властта съществено да промени дългогодишните схеми на ръководеща партия с раздаването на публични поръчки в Истанбул. " Напълно допустимо е да се стартират и правосъдни производства против Имамоглу, " прибавя Пиерини пред Капитал.

В победната си тирада, новият кмет прикани Ердоган да си спомагат в разрешаването на разнообразните проблеми на града и жителите му. Остава под въпрос обаче дали властта в действителност ще разреши на опозиционния кмет да има същинска автономност.

Продължаващи проблеми за Ердоган

Президентът Ердоган обаче може и да не може напълно да ограничи въздействието на Имамоглу, а и досегашните му опити единствено вършат опозиционния политик още по-популярен. На хартия Ердоган държи изпълнителната, законодателната и правосъдната власт в ръцете си. Позициите на Ердоган са малко парадоксални в този миг - той е " по едно и също време слаб и недостижим ", както го разказва в публикация на уеб страницата на тинк-танка си специалистът по турска политика на CFR Стивън Кук.

" Голяма част от устойчивостта на AKP може да бъде обяснена с сполучливото основаване и поддръжка на необятна мрежа от привилегии и взаимозависимост, " изяснява пред FT Есра Джевикер Гуракяр - създател на книга за модела на публичните поръчки на ръководството на AKP. Със загубата в Истанбул, партията на Ердоган губи общински бюджет от към 4 милиарда $, без който поддръжката на досегашните схеми на въздействие може да се окаже по-трудна. Това усилва и упованията на западните анализатори, че държавното управление ще ограничи бюджетната власт на кмета на Истанбул.

Отслабването на схемите на въздействието към този момент обаче е налице. Загубата на AKP във всички огромни стопански центрове е наказание от страна на бизнеса, който обичайно поддръжка партията " на развиването ". Дълговата рецесия, слабостта на лирата, икономическата криза и инфлацията от близо 20% разрушиха построения до този миг имидж AKP като партията на увеличаващ се разцвет и работни места. В същото време публичната поддръжка за самата персона на Ердоган търпи провали.

Бъдещето на опозицията

До този миг Екрем Имамоглу не е дал отговор непосредствено на въпросите дали би се кандидатирал за президент против Реджеп Тайип Ердоган, само че новата му национална известност и други негови изявления не изключват това в бъдеще (все отново самият Ердоган потегли оттам). Новият кмет на Истанбул разказа успеха си като " отговор и доклад за дребната група хора, виновни за голямата неправда породена на страната. "

Победата на Имамоглу обаче не е единствено резултат от неприятно преценения ход на Ердоган. Тя е и резултат от цялостна смяна в тактиката на републиканската CHP. Републиканската партия е обичайно твърдо световна социал-демократическа партия с националистки корени.
Имамоглу обаче е сплотяващ претендент - той пости за Рамадан, рецитира от Корана и води сплотяваща акция от врата на врата в контрастност с Ердоган, който е специалист в поляризирането на обществото на големи ислямистки манифестации. Републиканската партия съумя да реализира съюз с други опозиционни партии и с кюрдската партия, която даже не излъчи собствен претендент на повторните избори в символ на поддръжка.

Или както изяснява пред FT някогашният народен представител на AKP и гостуващ академик в Оксфорд Суат Киникльоглу, " най-накрая има човек, който за пръв път от 17 години има потенциала да вземе част от консервативния избор. Това несъмнено трансформира положението на играта ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР