Екперти коментират най-опасните съвети на нашите баби за това, как

...
Екперти коментират най-опасните съвети на нашите баби за това, как
Коментари Харесай

Най-опасните 10 заблуди в лечението

Екперти разясняват най-опасните препоръки на нашите баби за това, по какъв начин да лекуваме децата си.
Ето и професионалното им мнение за това:

Заблуда 1
Ако детето вдигне температура, тя незабавно би трябвало да се смъкна.


Истината. Температура до 38.5 градуса не би трябвало да се смъква. Повишената температура е естествена реакция на организма, в действителност това е развой на битка с инфекциите. Изключения се вършат единствено за новородени, за деца със едва сърце или в доста тежко положение.

Заблуда 2
За да свалите високата температура, разтрийте детето със алкохол.


Истината. Обтриването със алкохол или ракия, както и компресите със алкохол, са рискови за децата. Алкохолът бързо се гълтам, попива в кожата, прониква в кръвта и е кадърен да провокира алкохолна интоксикация. “Меча услуга”, както се споделя за отслабналия от вирус организъм.

Заблуда 3
За да избавите децата от сополите и кашлицата, би трябвало да дишат парата над парещ картоф.


Истината. Инхалациите над гореща пара са рискови. Излишната гореща пара нервира лигавицата на горните дихателни пътища и още повече задълбочава възпалението. А доста горещата пара може да изгори детето.

Заблуда 4
Бебетата би трябвало да се къпят, като във водата се прибавя калиев перманганат, тъй като той обеззаразява.


Истината. За да сработи като антисепник калиевият перманганат, количеството му би трябвало да съставлява 10 грама на 10 литра вода. А това е рискова доза даже за възрастен, какво остава за бебе. Още повече, в този момент водата най-често е обеззаразена и напълно безвредна.

Заблуда 5
Ако детето се пореже или нарани, му наложете лист от живовляк върху раната.


Истината. Живовлякът съдържа витамин К и дъбилни субстанции, които покачват съсирваемостта на кръвта и форсират заздравяването. А флавоноидите обеззаразяват раната. Т.е., един добър съвет, в случай че нямаше едно “но”: с цел да сработи това средство, би трябвало да откъснете растението от екологично чист регион, да го измиете доста добре, да го подсушите, да го нарежете на няколко места, с цел да пусне сок листото, да промиете раната и най-сетне да го наложите върху нея. Ако листото от живовляк е прашасало, откъснато от околност, покрай пътища и автомагистрали, това единствено ще замърси в допълнение. По-просто и безвредно е да залепите върху раната на детето бактерициден лейкопласт. Струва на ниска цена и се продава във всяка аптека.

Заблуда 6
Ако детето се изгори, намажете мястото с олио.


Истината. Намазването на изгореното място с растително масло няма да омекоти кожата, а ще сътвори повърхностна мазна ципа, която ще затрудни оттичането на топлината и гнойта от обгорелите тъкани. Най-правилното държание е да държите обгореното място под бликам студена вода. И никакво масло!

Заблуда 7
Ако детето е простинало, му давайте малиново сладко, с цел да се изпоти.


Истината. Не е толкоз потребно да се яде малиново сладко при настинка с температура точно за детето да се изпоти. Организъм и без друго губи течности през този интервал, а малината в допълнение спомага за това. Ако сте решили да давате на детето малини или сладко от малини, би трябвало наред с това да му давате и доста вода. Но по-добрият вид е да употребявате малиновото сладко в интервала на излекуване - и апетитът се оправя, и витамините поддържат организма.

Заблуда 8
Обличайте детето с повече облекла, с цел да не замръзне на улицата.


Истината. Навличането на детето с няколко ката облекла на улицата нарушава терморегулацията. То бяга, играе си и се изпотява интензивно. И в такава обстановка най-слабият вятър може да му докара настинка... Най-добре е да спазвате следния простоват принцип: за бебетата до една годинка са задоволителни толкоз облекла, колкото и на вас, плюс едно одеялце в количката. За децата над 1 годинка - толкоз облекла, колкото и на вас.

Заблуда 9
Не давайте на детето сладолед до 5-годишна възраст, с цел да не боледува постоянно.


Истината. В дребни дози, от годинка и половина нататък може и е нужно да давате сладолед на децата. На Запад педиатрите даже го предлагат в качеството му на закаляващ способ. А към този момент след визитата на лекаря наложително купете на детето си сладолед в допустимата доза, с цел да го похвалите и поощрите за положителното му държание.

Заблуда 10
Кокошият бульон оказва помощ за облекчение на простудата.


Истината. Кокошият бульон при висока температура при започване на заболяването, т.е., при остро протичане, провокира негативен резултат: пурините, отделящи се при варенето, спомагат за висока централизация на соли в урината. Те са способни да провокират ферментация в червата. Освен това в някои кокошки и пилета има прекомерно доста антибиотици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР