Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред Министерството на околната

...
Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред Министерството на околната
Коментари Харесай

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред МОСВ

Екоорганизации от България и Сърбия стачкуваха пред Министерството на околната среда и водите. Те са недоволни от бездействието на институциите по случая с мина „ Караманица " в Босилеград, както и от издаденото позволение нова мина да стартира да изследва опциите за рандеман на злато в Кюстендилска област. Това стана причина и да изискат оставката на министър Нено Димов.

Сръбски мини замърсяват с тежки метали притоците на река Драговищица, която се влива в българското течение на Струма. За това от месеци се оплаква локалното население.
Ботьо Христов - ръководител на " Еко Био Правда ", гр. Босилеград: Съдържанието на олово е 20 пъти над нормите, на мед 40 пъти над нормите.
Вследствие на това в района имало растеж на онкологичните болести.

Екологична злополука протестиращите чакат освен в Босилеград, само че и в Кюстендилска област.
Димитър Куманов - Сдружение " Балканка ", гр. София: Там следва да създадат три нови ВЕЦ-а, тая отровна вода ще се движи единствено по тръбите им и ще се излива непосредствено на българската граница в река Драговищица.  Eкоорганизации от България и Сърбия излязоха на митинг пред Министерство на околната среда и водите Eкоорганизации от България и Сърбия излязоха на митинг пред Министерство на околната среда и водите
Екоорганизации от България и Сърбия стачкуваха пред Министерството на околната среда и желаеха оставката на министър Нено Димов. Те са недоволни от...

Още преди месец от екоминистерството им дадоха отговор, че замърсяване на българска територия за момента няма. Министър Нено Димов през днешния ден се срещна с протестиращите жители. Той напомни, че от Сърбия е поискана информация за качеството на водите на реката на сръбска територия и за дейностите, осъществявани в региона.

До дни той чака да се срещне със сръбския си сътрудник.

Като закъснели обаче дефинираха протестиращите дейностите на екоминистерството по случая с мина „ Караманица ", защото съгласно тях е изтърван законовия период за реакция, избран от конвенцията за трансгранични оценки на влияние.

Димитър Куманов - Сдружение " Балканка ", гр. София: Всички води от флотацията се изхвърлят в едно дере, което е приток на река Караманица и потеглят към нас.
Според екоминистерството планът за изследване за рандеман на злато в мина Злогош в региона на община Кюстендил може да стане факт единствено откакто се преминат наложителните процедури.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР