Екоминистерството обяви в понеделник, че за по-малко от два месеца

...
Екоминистерството обяви в понеделник, че за по-малко от два месеца
Коментари Харесай

Ускорено са рекултивирани още 4 стари сметища, за да не ни глоби ЕС

Екоминистерството разгласи в понеделник, че за по-малко от два месеца е съумяло ускорено да рекултивира още 4 остарели депа за боклуци, с цел да не бъде санкционирана страната ни от Съда на Европейския съюз поради това, че не е изпълнила този собствен ангажимент. До края на годината ще бъдат рекултивирани още шест сметища, с което би трябвало да бъдат завършени всички 43 плана за изчистването на тези депа, които са финансирани с евросредства по Оперативната стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014-2020 година и от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС).

През юли тази година Европейската комисия осведоми България, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз с, тъй като към момента не са рекултивирани 43 остарели сметища, макар че е била наказана от съда на Европейски Съюз през 2015 година поради незакриването на 113 депа до 2017 година В следствие те е трябвало да бъдат рекултивирани до края на 2020 година, само че по въпросните 43 терена не е било направено нищо за рекултивирането им.

След положените от Министерство на околната среда и водите старания за ускорено осъществяване, в края на месец септември е завършила техническата рекултивация на 28 от оставащите 43 депа. Така България е съумяла да понижи размера на глобата, която страната ни ще заплаща.

За идващия интервал - от октомври 2021 година досега, са рекултивирани нови 4 депа: Стара Загора, Елена, Димово и Полски Тръмбеш.

Така обшият брой на рекултивираните депа от май 2021 година досега е към този момент 32: Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Белоградчик, Стара Загора, Елена, Димово, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик, Самоков, Полски Тръмбеш.

В заключителна фаза на осъществяване са плановете за рекултивация на още 6 депа: Трън, Батак, Сапарева баня, Рила, Трявна, Малко Търново. Очаква се да те да бъдат приключени до края на годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР