Еколози в залива на Сан Франциско се грижат за опазването

...
Еколози в залива на Сан Франциско се грижат за опазването
Коментари Харесай

Еколози в залива на Сан Франциско се грижат за опазване на седемхрилните акули

Еколози в залива на Сан Франциско се грижат за опазването на седемхрилните акули, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Меган Холст, докторант по природозащитна екология в университета на Калифорния, Дейвис, която учи широконосата седемхрилна акула, беше разтревожена, когато рекордните дъждове тази година засегнаха развъдниците на акулите в залива на Сан Франциско.

Изглежда обаче, че типът е устоял на предизвикването, въз основа на наблюденията на Холст по време на нейно скорошно изследване във водата.

Заливът на Сан Франциско е измежду дребното света места, където този тип акула се развъжда и отглежда потомството си целогодишно, сподели Холст. Седeмхрилната акула доближава до 3 метра дължина и се храни с разнообразни риби, в това число и с други типове акули и скатове, делфини и тюлени. Както подсказва името й, акулата има седем хриле, до момента в който множеството типове акули имат единствено пет.

Проливен дъжд и сняг в щата Калифорния предходната зима запълниха резервоарите на хората след интервал на тежка суша, само че оттичането на сладка вода в залива може да е засегнало екосистемата, в това число равнищата на соленост на водата.

„ Това е нещо, което в действителност ме интересува, и следя накъде отиват, когато водата в залива на Сан Франциско евентуално е прекомерно сладка за тях и когато могат да бъдат изтласкани отсам “, изясни Холст. „ Така че фактът, че са тук през днешния ден, е страховит. “

Холст и нейният екип броят седемте хриле на акулите всякога, когато заловен представител на типа с въдица и макара, употребявайки сьомга като примамка. Екипът събира всевъзможен тип данни, като взема проби от кръв и мускулна биопсия, преди да пусне акулите назад в залива. Много от тези акули са млади, доста по-дребни от порасналите възрастни.

„ Това е единствената популация, за която знаем, че слага всичките си дребни на едно място тук. Така че, в случай че нещо се случи със залива на Сан Франциско, бихме могли да загубим цяла кохорта от тези седемхрилни дребни “, посочи Холст.

Видът населява и други места по света, като да вземем за пример водите край Нова Зеландия, Южна Африка и Аржентина. Броят на популациите обаче е сложен за установяване от учените, макар че Международният съюз за отбрана на природата и естествените запаси разказва типа като уязвим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР