Екологичната, напълно рециклируема електроника не е мит, е реална възможност(илюстрация:

...
Екологичната, напълно рециклируема електроника не е мит, е реална възможност(илюстрация:
Коментари Харесай

Създадоха първия напълно нетоксичен транзистор


Екологичната, изцяло рециклируема електроника не е мит, е действителна опция
(илюстрация: Ella Maru Studios)

Учени от университета Дюк (САЩ) сътвориха първата в света електронна скица от изцяло рециклируеми тънкослойни транзистори, които не употребяват токсични материали. По отношение на продуктивността, този транзистор доста отстъпва на своите полупроводникови събратя, само че дава вяра за екологично бъдеще на електрониката.

Тънкослойните транзистори са в основата на всеобщи артикули като екраните, хиляди тонове от които се изхвърлят на сметищата всяка година. За учените е значимо да покажат екологична вероятност за тази област на електрониката и с новата разработка съумяват, отбелязва SciTechDaily.
още по темата
Основният проблем в печатната електроника е, че мъчно се поддържа многослоен дизайн – когато пластовете са доста и с друга консистенция, смесването им е проблематично. То може да се направи със „ сериозна химия ”, само че в случай че еколозите се заемат с работата и употребяват единствено чиста вода като разтворител, пораждат компликации.

При основаване на нетоксичен тънкослоен транзистор учените са употребявали дървесна целулоза (наноцелулоза) като изолационен материал, графен като проводима багра и разтвор с въглеродни нанотръби за печатане на полупроводниковите пластове.

Това са трите съществени „ мастилени ” решения за щемпел на транзистори и електроника като цяло. Във всички случаи разтворителят е чиста вода.

Основната компликация поражда при печата на полупроводниковите детайли. Въглеродните нанотръби, сложени във вода, се слепват и подреждат неравномерно. Проблемът е решен посредством прибавяне на незадълбочено дейни субстанции към разтвора, само че тяхното потребление изисква или дефинитивно измиване на отпечатания материал с химически реактиви, или дълготрайно сушене. И двата метода не са екологични и се постанова промяна.

Учените създават софтуерен развой, който обезпечава поетапно печатане на многослойни електронни структури с къси интервали на изсъхване. Твърди се, че методът е изцяло екологичен и потвърждава концепцията за изцяло нетоксична и 100% рециклируема електроника.

Някои от суровините могат да се изхвърлят безвредно – това е целулозата, а въглеродните тръби могат да бъдат отстранени и да се употребяват още веднъж в производството на нови електронни схеми.

„ Ефективността на нашите тънкослойни транзистори не подхожда на най-хубавите налични [транзистори] сега, само че те са задоволително конкурентни, с цел да покажат на изследователската общественост, че всички ние би трябвало да създадем повече, с цел да създадем тези процеси по-екологични ”, споделят създателите на проучването, което е оповестено в сп. Nano Letters.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР