Екоинспектори проверили 3 пъти централата за биогаз в с. Труд

...
Екоинспектори проверили 3 пъти централата за биогаз в с. Труд
Коментари Харесай

Екоинспектори проверили 3 пъти централата за биогаз в Труд



Екоинспектори ревизирали 3 пъти централата за биогаз в с. Труд за по-малко от 24 часа, оповестяват от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. Причината – жители алармирали за пушек и мощна миризма на фекалии, които идвали от фабриката. Инспекторите обаче не открили нито нехарактерен аромат, нито задимяване.

Два от сигналите били подадени от жител, представител на Сдружение „ Бъдеще за село Труд “. Първият е постъпил вечерта на 23 юли. Тогава от екоинспекцията изискали кмета на селото да отиде до биоинсталацията и да ревизира. Той се е отзовал незабавно, само че не е открил нищо неправилно и е уведомил Регионална инспекция за опазване на околната среда. На идната заран в 8 часа шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив е изпратил екип за инспекция, който още веднъж установи неналичието на миризма и дим.

Екоинспекцията е направила повторна инспекция на идващия ден по обед. След инспекцията изпратеният екип останал на територията на селото до края на работния ден. Целта била да се направи по-продължително проучване. Те още веднъж не открили нарушавания. Инспекторите разговаряли и с хора, които живеят до биоинсталацията. Те отрекли през последните дни да се е усещала неприятна миризма.

Проверената централа е за произвеждане на електрическа енергия посредством косвено потребление на биомаса в смесен цикъл. Тя е благосъстоятелност на „ Билд Инвест Сит “ ООД.

От екоинспекцията акцентират, че от въвеждането в употреба на обекта през 2015г. досега са били осъществени над 45 инспекции. При първите инспекции били установени нарушавания, свързани с неприятна миризма, само че след наставления на инспекторите, те били отстранени. От тогава до в този момент аромат се усещал само на работната площадка на обекта.

От екоинспекцията молят да не се злоупотребява и жителите да не подават погрешни сигнали, защото по този метод се затруднява работата на институцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР