Еко-министърът Нено Димов заяви в кулоарите на парламента, че тази

...
Еко-министърът Нено Димов заяви в кулоарите на парламента, че тази
Коментари Харесай

Нено Димов озадачен от новото решение на ВАС, което го задължава да направи екооценка на парк Пирин

Еко-министърът Нено Димов съобщи в коридорите на Народното събрание, че тази заран е схванал за новото решение на Върховния административен съд, с което е длъжен да извърши екооценка на парк Пирин. " Очакваме да получим претекстовете и самото решение. Възложил съм на специалистите да се срещнат с него и в границите на открития от закона период ще предприемем съответните дейности ", добави той и не се ангажира с позиция дали ще апелира постановеното от висшите съдии.
Тричленен състав на Върховния административен съд анулира решението на Министъра на околната среда и водите да не прави екологична оценка на Национален парк „ Пирин, което бе оповестено през днешния ден от Върховен административен съд. Върховните магистрати дават наложителни инструкции по тълкуването и използването на наредбите на Закона за запазване на околната среда, Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие. Трите закона контролират проектите за ръководство на предпазените територии и изискват осъществяване на екологична оценка. Решението на Върховен административен съд може да се апелира в 14-дневен период.
Запитан дали ще апелира, Нено Димов настоя пред публицисти за повече време. " Искате да дам отговор преди да съм се срещнал. Нека специалистите видят какви са претекстовете на съда и тогава ще ми предложат решение и в границите на законовия период ще предприемем или не съответни дейности ", сподели той.
Димов удостовери позицията си, че такива документи като проекта за ръководство на Пирин не би трябвало да имат екооценка, само че и даде да се разбере,че почита думата на съда. " Моята позиция е такава, само че това няма значение. Когато съдът е споделил нещо няма значение моята позиция, има значение позицията на съда. Това е правовата страна ", добави министър Димов.
" Това решение за следващ път удостоверява доводите на природозащитната коалиция „ За да остане природа в България “, че Министерство на околната среда и водите нарушава българските закони и европейските наставления и че в екоминистерството съществува фундаментален проблем с разбирането и използването им ", разясниха природозащитници. От еко-организацията разясниха, че тричленният състав на Върховен административен съд постановява, че Планът попада в хипотезите на член 85, алинея 1 от Закона за запазване на околната среда, в които екологичната оценка е наложителна, защото обрисува рамката за бъдещото развиване на капиталови оферти по приложения № 1 и 2. Нарушен е и член 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 година по отношение на оценката на последствията на някои проекти и стратегии върху околната среда. " Съдебното решение оборва тезата на министър Нено Димов, че с проекта за ръководство на парка не се взема решение нищо създание и той е единствено рамков документ. Решението на Върховен административен съд оборва и друга неверна теза – че съдът не може да задължи министъра да подлага на екологична оценка избрани проекти ", безапелационни са представителите на " За да остане природа ва България ". Природозащитниците ясно и неведнъж посочваха, че законодателството задължава Министерство на околната среда и водите да прати проекта на екооценка министерството би трябвало да съблюдава това.
На 7 март Европейската комисия разгласи, че образува три нови наказателни процедури в област околна среда против България, изпращайки публични писма по член 258 от Договора за действие на Европейския съюз, оповестиха още от Коалиция „ За да остане природа в България”.
Първата процедура е за неприлагане на съществуващото законодателство за оценка на въздействието върху околната среда (Директива 2011/92/ЕС). Според Европейска комисия в България някои детайли, отнасящи се до решенията за преценка нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда, условията към отчетите за оценка на въздействието върху околната среда и информацията, която се показва за обществеността, не отразяват задоволително стандартите на Европейски Съюз. Според Комисията, България не извършва в задоволителна степен и нужният настоящ и следващ надзор върху плановете, които имат обилни неподходящи последствия.
Помолен да разяснява Нено Димов сподели в коридорите на Народното събрание, че хората, които са дали мнение на Европейска комисия настояват, че ние не изпълняваме напълно европейското законодателство и успокои, че сега специалистите на Министерство на околната среда и водите се срещат и че имаме двумесечен период, в който да кажем нашето мнение.
" В този интервал ние ще прегледаме дали фактически някъде има учредения или пък ние имаме претекстове да кажем, че не е по този начин, т.е. започваме преписка с Европейска комисия ".
Относно другата наказателна процедура, която е обвързвана с докладването по Черно море, Димов счита, че няма какво да докладваме. Той сподели, че България ще изпрати график на Европейска комисия за работата си. Трябва да изготвим прецизен график. Няма какво да кореспондираме. Ясно е че би трябвало да го свършим. Ще изготвим точния график и ще го изпратим на Европейска комисия, с цел да може да ни следи по този график, сподели още Димов.
Ето още какво разясниха от природозащитната организация за наказателните процедури на Европейска комисия. Комисията е установила, че България е нарушила и Директива 2007/2/ЕОINSPIRE за пространствени данни за околната среда, като не е предоставила никакви масиви от пространствени данни и не е изпълнила отговорностите си по отношение на метаданните и услугите за евакуиране на данни, лишавайки по този метод жителите от информация, която следва да е свободно налична.
Третата наказателна процедура е за неспазване на отговорностите на страните членки за докладване за положението на околната среда в морските води, планувани в Рамковата инструкция за морска тактика (Директива 2008/56/ЕО). Директивата планува цялостна рамка за отбрана на моретата и океаните на Европейски Съюз и подсигурява, че техните запаси се ръководят по резистентен метод.
В известието на Европейска комисия е посочено, че против България се насочва и в допълнение стимулирано мнение по член 258 от Договор за функционирането на Европейския съюз, което е нова фаза в наказателната процедура за погрешно транспониране в националното право на разпоредбите на Европейски Съюз за ръководство на отпадъците от миннодобивните промишлености. Тъй като от април 2017 година насам не е реализиран задоволителен прогрес в отразяването на директивата, Комисията е решила да изпрати в допълнение стимулирано мнение. Ако България не предприеме дейности в период от два месеца, Комисията може да сезира Съда на Европейски Съюз предизвестяват природозащитните организации.
Коалицията напомня, че от началото на годината има още две публични писма по член 258 от Договор за функционирането на Европейския съюз – за неприлагане на рамковата инструкция за водите, за неспазване на отговорностите за чистотата на атмосферният въздух, за проблеми при използване на оценките за съгласуемост на проекти и планове със зоните от Натура 2000, както и за необявяването на зоните от Натура 2000, и за неналичието на ограничения за запазване на типовете от Натура 2000.
Природозащитниците означават, че няма област в околната среда, която да не е обект на наказателна процедура за неспазване на европейските наставления и политики през последните две години. Според тях това се дължи на трайно неглижиране на проблемите и преднамереност от страна на политическото управление на Министерство на околната среда и водите.
От Коалицията предизвестяват, че готвените промени в законите за биологичното многообразие и за водите ще доведат до нови наказателни процедури в региона на Натура 2000 и рамковата инструкция за водите, и отговорност за това носят както отрасловият министър Нено Димов, по този начин и народните представители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР